Trojská lávka už se staví!

PRAHA – Nová lávka nahradí tu, která spadla před dvěma lety. Má životnost sto let, a projede tam i sanitka. Hotová by měla být v říjnu příštího roku.

Před necelými dvěma lety se zřítila stará lávka z osmdesátých let. Při této katastrofě se zranily čtyři osoby, dvě mají trvalé následky. Viník zatím nebyl definitivně určen. V současné době k překonání vodního toku slouží přívoz, a je dokonce zadarmo. Pětkrát do hodiny brázdí zčeřenou hladinu Vltavy. Včera byla zahájena stavba nové lávky, od počátku týdne se na místě připravuje zázemí samotné stavby.

„Nová Trojská lávka bude mít šířku minimálně čtyři metry, a nově na ní budou moci společně fungovat pěší i cyklisté. V případě potřeby po ní přejede i vozidlo Integrovaného záchranného systému,“ řekl během zahájení stavby náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr. Zřícenou lávku vystřídá nová ocelově vyztužená konstrukce s životností sto let.

Stavbu vyhrála společnost SMP CZ, akciová společnost, která má za sebou mnoho úspěšných staveb. Například opravu Nuselského mostu, Karlova mostu či přemostění na Pražském okruhu. Během výběrového řízení nehrála nejdůležitější roli výsledná cena, ale kvality a záruky zhotovitele. Ostatně za novou Trojskou lávku zaplatí město částku téměř sto třicet milionů korun. Nová stavba je navržena tak, aby byl snadný přístup k ocelovým lanům a bylo tak možné efektivně zjistit jejich aktuální stav.