Přijíždí vlak legionářů

VLAŠIM – Do Čech přijíždí z Moravy Legiovlak, ojedinělou možnost navštívit historickou soupravu, budete mít ve třech českých městech.

Projekt k oslavám 100. výročí založení Československa připomíná zásadní historické zásluhy československých legionářů. První zastávkou, kde jej můžete vidět, bude Vlašim. Návštěvníci mohou tuto expozici vidět zdarma od 12. do 17. listopadu. Poté jede vlak ještě do Dobříše, kam do něho můžete nastoupit od 19. do 24. listopadu. Nakonec přiveze sama historie také do Zbiroha, a to od 26. listopadu až do 1. prosince. Otevírací doba je ve všední den od 8:00 do 16:00 hodin a o víkendu od 9:00 do 16:00 hodin.

Mezi čtrnácti vagony soupravy mimo jiných najdete poštovní nebo nemocniční nebo obrněný vagon. Legiovlak má za cíl hlavně veřejnosti a především mládeži obnovovávat povědomí o československých legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Věrná replika legionářského vlaku z období let 1918–1920, tehdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020.

Dalšími úkoly projektu, který je naplánován na dobu šesti let, je také obnovou hrobů legionářů, a péče o válečné hroby vůbec, pietní akty, výstavy a přednášková činnost.  Dále jsou pořízením repliky legionářských stejnokrojů a výzbroje, zřízením muzea legií a zakladatelů státu, natočením velkofilmu o historii vzniku státu a dalšími akcemi. Realizace začala už v roce 2009, neboť projekt je velmi rozsáhlý a zahrnuje obrovské množství přípravných prací a řadu dílčích úkolů a aktivit.