Doktor Faust: Jeho dům obestřený tajemstvím měl podle legendy podivné obyvatele

Doktor Johann Georg Faust je jednou z nejzáhadnějších postav našich pověstí. Měl to být mág, alchymista a čaroděj – ostatně jeho jméno je dodnes používáno jako označení člověka, který si zahrává s nadpřirozenými silami. Navíc osobnost doktora Fausta se stala námětem mnoha literárních děl, z nichž nejznámější je zpracování J. W. Goetha.

Pověst o Faustovi a jeho domě

Doktor Faust měl uzavřít smlouvu s ďáblem a zaprodat mu tak svoji duši – na oplátku mu ďábel poskytl vše, co si Faust zamanul. Z Fausta se tak stal velmi bohatý muž. Smlouva s ďáblem ale byla na sedm let, poté si ho ďábel odnesl do pekla – a to stropem jeho domu. Díru nebylo možné zazdít a v domě byla cítit síra, navíc tu prý straší Faustův duch. Tak praví pověst.

Tajemný cizinec

Po nějaké době po zmizení Fausta koupil tento podezřelý dům (stojící na Karlově náměstí v Praze) jeden cizinec, který se také měl zabývat černou magií. Většinu času se probíral Faustovými spisy. Začal dokonce veřejně vystupovat se svým magickým uměním, ale to se nelíbilo ďáblovi, a tak se jednou mezi diváky objevila žena v černém. Svým čarodějným uměním – proměnila diváky v kostlivce – vystrašila cizince natolik, že dům, a vše co v něm bylo prodal, a kamsi zmizel.

Další obyvatel

Do Faustova domu se až po dlouhé době nastěhoval chudý student, který zde nalezl zařízenou laboratoř, zpívající kovovou pannu a další zvláštnosti. Také každý den nalezl v misce tolar. Student ovšem zatoužil po bohatství daleko větším. Proto pronesl magickou formuli z kouzelné knihy.

Druhého dne našli studentovi přátelé na zemi jen roztrhanou knihu a šaty rozervané na cáry.

Mají pověsti o Faustovi reálný základ?

Skutečný doktor Faust prý žil v Německu v letech 1480 – 1540. Akta heidelberské univerzity skutečně potvrzují jeho existenci – je v nich psáno, že se zde přihlásil Johann Faust v roce 1509 ke studiu. Tento Němec byl učitelem, sestavoval horoskopy a zabýval se opravdu také alchymií. Kromě toho ho zajímala parapsychologie.

Na konci života prý zešílel a zemřel při výbuchu ve své pracovně a brzy se stal námětem legend.

Jak se měl dostat na Karlovo náměstí?

Možná jde o to, že s tímto domem je spojováno několik zvláštních osobností – kupříkladu se jedná o anglického alchymistu Edwarda Kelleyho (toho nám může připomenout film Císařův pekař).

Pod Faustovým domem se prý také nacházejí podzemní chodby, které pocházejí z doby Karla IV. – dnes jsou však již zazděné. Každopádně jde o dům opředený tajemstvím a legendami.