HPV – sexuálně přenosná infekce. Koho ohrožuje a co způsobuje?

HPV je zkratka používaná pro lidský papilomavirus. Tato infekce patří v současnosti mezi nejčastěji sexuálně přenosné nemoci, přesto ji mnoho lidí podceňuje. Většina má totiž za to, že tento virus ohrožuje pouze ženy. Také se traduje, že pokud často nestřídáte sexuální partnery nebo nemáte přímo sexuální styk, nejste jimi ohroženi. Skutečnost je však dosti složitější.

Koho HPV postihuje

Je velkým omylem myslet si, že HPV (odvozeno z anglického „human papilloma virus“)  postihuje, a tedy i ohrožuje pouze ženy. Tyto viry postihují rovněž muže. Uvádí se, že alespoň jednou za život se s těmito viry setká až 80 % lidí, kteří aktivním sexuálním životem. To ovšem neznamená, že všichni tito lidé automaticky onemocní. U lidí s dobrým imunitním systémem si tělo často poradí samo. Některé ženy mají možná zkušenost, že na preventivním vyšetření jim HPV byl zjištěn, ale na kontrolním vyšetření, které následovalo po několika měsících, byly výsledky již negativní. To právě díky tomu, že jejich tělo zlikvidovalo infekci vlastními silami. Člověk se však může nakazit i opakovaně.

Zákeřnost HPV

Mnoho lidí žije s HPV, aniž by o tom věděli. Díky tomu se virus šíří dále. Jeden důvod je, že rozvoj samotné infekce může být plíživý. Dotyčný je dlouho bez příznaků, a to i mnoho let. (U rakoviny děložního čípku např. i 10 až 15 let.) Druhým důvodem je, že někteří lidé mohou virus přenášet, aniž by jim samotným způsoboval problém.

Před HPV vás neochrání ani kondom ani věrnost

I přesto, že své sexuální partnery nestřídáte a máte jednoho stálého partnera, nemůžete si být stoprocentně jistí tím, že se od něj nenakazíte. Váš partner(ka) může již být virem nakažen(a), avšak nemusí díky bezpříznakovosti o tom vědět. V souvislosti s pohlavními nemocemi se říká, že pokud máte s někým styk, je to jako byste spali se všemi jeho partnery, které měl za posledních deset let. Celou situaci komplikuje také skutečnost, že ani kondom neposkytuje stoprocentní ochranu. HPV se totiž přenáší kontaktem sliznic a kůže v genitální oblasti (navíc také sekretem, takže čistě teoreticky se můžete nakazit také použitím ručníku toho druhého). Kondom samozřejmě celou tuto oblast nepokryje.

Co HPV způsobuje

HPV způsobuje rakovinu děložního čípku, což je celosvětově po rakovině prsu druhý nejčastější typ rakoviny.  Udává se, že v ČR zemře kvůli rakovině způsobené HPV infekcím každých 20 hodin jedna žena. HPV způsobuje u žen i další typy karcinomu, např. vulvy, anální, nebo vaginální. HPV infekce však ohrožuje také muže. U nich jsou nejčastěji spojovány s rakovinou penisu, dále pak análním karcinomem. U žen i mužů HPV způsobuje také genitální bradavice. Onemocnění je velmi nepříjemné vzhledově, pálením a svěděním a také tím, že se rádo vrací. Někdy je nutno poslat pacienta na odběr tkáně, aby se potvrdilo, že se jedná „jen“ o bradavice a nikoli zhoubný novotvar.

Ani orální sex není bezpečný

Domněnka, že orální sex je bezpečný, rovněž není správná. Při tomto druhu sexu se může HPV infekce dostat do úst a pak dále do těla. I když rozvoj nákazy potřebuje celou řadu vhodných podmínek (např. oslabení imunitního systému, kouření, alkohol a mnohé jiné), opravdu se může stát, že dojde přenosu nákazy. V tomto případě se hovoří zejména o zhoubných nádorech jazyka, hrtanu a úst. Tento typ rakoviny je dle statistických údajů na vzestupu a odborníci uvažují, do jaké míry je právě spojen s tímto druhem sexu.

Jak se chránit

Mezi nejlepší ochranu patří prevence. Tou je kombinace všech dostupných variant bezpečného chování – preventivní prohlídky, očkování (a to nejen u dívek, resp. žen, ale také druhého pohlaví), používání pánské ochrany, věrnost partnerů a vzájemně důkladná znalost zdravotního stavu. V případě pochyb je možno konzultovat s lékařem, např. vhodnost provedení speciálních HPV testů. Za skupinu výrazně ohroženou karcinomem děložního čípku jsou považovány zejména ženy po padesátce. Mnohé z těchto žen totiž přestanou chodit na preventivní prohlídky, protože otěhotnění již neřeší. K lékaři je většinou přivede až nějaký problém, ale to už může být pozdě.