Kralupští občané se konečně dočkali svého ústředního náměstí! Zítra slavnostní otevření!

MĚLNÍK – Poprvé ve své historii získávají Kralupy nad Vltavou opravdové náměstí se vším všudy. V úterý 12. listopadu 2019 bude ve 13 hodin slavnostně otevřeno nově zrekonstruované Palackého náměstí, jehož prostřednictvím získává centrum města i zcela novou tvář.

Běh na dlouhou trať

Když se po roce 1989 začalo hovořit o zásadní přeměně Palackého náměstí a přilehlých ulic, veškeré snahy narážely na majetkoprávní komplikace, jejichž rozklíčování se ukázalo jako běh na dlouhou trať. Základním pilířem přeměny se později stala přestavba nevyužívaného obchodního domu Máj na kralupskou radnici v roce 2013. Předznamenala cestu pro následného vývoje.

Výrazné milníky

Vize spojené se vznikem uceleného prostoru se začaly naplňovat v průběhu tří etap. Během nich došlo k revitalizaci ploch mezi radnicí a kostelem a byla zde odkryta jedinečná mozaiková dlažba, která byla stylově zrestaurována. Dalším výrazným milníkem se stala výstavba nové ulice (Vaníčkova),  která propojila Palackého náměstí s ulicí Žižkovou. Nedílnou součástí rekonstrukce byly rovněž dva vodní prvky (potok a obnovená historické studna), nově postavená fontána, osvětlení a parkovací prostory doplněné vysazenými stromky.

Start novodobé historie

V rámci třetí etapy se podařilo zrekonstruovat povrchy v blízkosti spořitelny a přilehlé Palackého ulice. Kralupy nad Vltavou nyní poprvé ve své historii získávají opravdové náměstí. Děje se tak 30 let od sametové revoluce, jejíž výročí si v těchto dnech připomínáme. Kralupy za sebou symbolicky nechávají poslední kámen připomínající šedou minulost a mohou začít psát další část své novodobé historie.