Legenda valašské písně Josef Laža slaví osmdesáté narozeniny

VSETÍNSKO – Zatímco někteří oslavují dnešní den husou a mladým vínem na počest svatého Martina, milovníci valašského folkloru si připomínají jiný svátek. V pondělí 11. listopadu se totiž dožívá významného životního jubilea Josef Laža, nezapomenutelný muzikant a symbol valašské lidové písně. Na místo sklenice svatomartinského tak někteří raději pozvednout kalíšek jeho oblíbené slivovice.

Josef Laža se narodil v Leskovci u Valašské Polanky. Lásku k hudbě v něm vypěstovala rodina, která muzikou žila. Zpěvu se proto začal věnovat už ve škole v Leskovci ve sboru Bohuslava Slováčka. Následovala hudební škola ve Vsetíně, kde se pod vedením Antonína Sousedíka naučil hrát na housle. V pouhých dvanácti letech tak působil jako kontráš, tanečník a zpěvák cimbálové muziky Domu osvěty.

V polovině padesátých let přešel Josef Laža do Kyčery, kde se seznámil s Janem Rokytou, rodákem z Jasenné. Tady se také setkal s několika výraznými osobnostmi folklórní hudby včetně Jarmily Šulákové a primáše Rudolfa Dudy.

Díky Rokytovi se později dostal k ostravské cimbálové muzice Technik a nahrávání v ostravském rozhlase. Práce to ale nebyla lehká. Každou písničku se musel naučit přečíst z not a během několika hodin ji nahrát.

Po pětačtyřicet let se ostravská cimbálová skupina Technik stala jeho domovskou a podíval se s ní i do mnoha zemí Evropy. Vystupoval ale i s jinými soubory, například s Jasénkou, Vsacanem, BROLNem, s Kašavou, s rožnovským Soláněm, cimbálovou muzikou Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště a také s dechovkami jako Polančanka, Kotáranka z Lužné nebo Beskydská muzika.

Velký vliv na jeho vztah k lidovým tradicím měl malíř Jan Kobzáň, s jehož rodinou se znal, a lidový vypravěč Alois Cepek. Ten ho také řádně proškolil ve valašském nářečí. Spolupráci s Janem Rokytou a Jarmilou Šulákovou, svou dlouholetou přítelkyní a kolegyní, pokládá za neocenitelnou. Výsledkem je řada rozhlasových nahrávek, televizních pořadů, gramofonových desek i CD. Jeho nezapomenutelný zpěv a výrazná osobnost se tak vryla do paměti mnoha milovníkům lidové hudby.