Na zrekonstruovaném heliportu brodské nemocnice opět přistávají vrtulníky

HAVLÍČKŮV BROD – Oprava střechy hlavní lůžkové budovy a heliportu havlíčkobrodské nemocnice za 13 milionů korun je u konce. Od prvního listopadového pondělí tady opět můžou přistávat vrtulníky letecké záchranné služby, které přepravují pacienty v akutním stavu do nemocnice naopak z brodské nemocnice na jiná specializovaná pracoviště.

Po více jak 22letém provozu se dočkala přistávací plocha pro vrtulníky a střecha chirurgické a gynekologické budovy kompletní rekonstrukce. Byla totiž v nevyhovujícím stavu. „Tato část nemocnice byla uvedena do užívání v květnu 1996 a od té doby se zde prováděla pouze běžná údržba a menší opravy. Po revizi heliportu a střechy obou pavilonů v roce 2018 jsme se rozhodli přistoupit k opravám,“ sdělil technický a provozní náměstek Josef Tvrdý.
Práce začaly v červnu letošního roku. Konkrétně se jednalo o opravu střešní krytiny z asfaltových pásů, provedení izolace a vybudování nového záchytného systému a opravu povrchu přistávací plochy – heliportu. S provedením nových střešních krytin souvisela i úprava hromosvodů, výustek vzduchotechniky a střešních vpustí a nátěr záchytné ocelové konstrukce heliportu a dalších prvků.

„Po celou dobu oprav byl nemocniční heliport nefunkční, letecká záchranka přistávala na letišti v Havlíčkově Brodě. Z letiště pak nemocné převážela sanitka,“ doplnila mluvčí brodské nemocnice Petra Černo s tím, že teď už je však heliport opět plně funkční a bezpečnější.