Nejprve tři dny, pak týden. Nyní si ještě počkáme, možná navždy

PRAHA 11.11.2019 – Centrum Prahy se zklidnilo. Alespoň co se týká automobilů. Mohou za to uzavírky Křižovnické ulice, Smetanova nábřeží a také Malé Strany. Praha nyní uvažuje o trvalém omezení.

Koalice v Praze se dohodla na prodloužení uzavírek v centru až do sedmnáctého listopadu. Za tu dobu chce intenzivně měřit a sbírat data o plynulosti dopravy v dotčených úsecích, ale také na objízdných trasách. „Zklidnění dopravy v centrech měst je trendem moderních metropolí, který bere ohledy na potřeby místních obyvatel a zlepšuje kvalitu ovzduší. Pokud jde o zamezení průjezdu nerezidentům Malou Stranou, tak o tom se uvažovalo již v souvislosti s otevřením Blanky. Bohužel se to zatím nestalo. Krok má ovšem svoji logiku, protože objízdná trasa existuje,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„Dosavadní měření ukazují, že opatření zatím nepřineslo žádné nové komplikace v ostatních částech Prahy, navíc trasou nyní jezdí devadesát procent tramvají načas, v nichž dříve Pražané stáli v kolonách,“ řekl náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr. Kromě sběru dat o plynulosti dopravy, se bude vyhodnocovat i kvalita ovzduší. Na místě budou umístěna mobilní zařízení, měřící znečištění ovzduší. „Kvalita vzduchu v centru Prahy je druhá nejhorší v republice a má zásadní vliv na nemocnost Pražanů,“ dodal náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Dosavadní měření prokázala, že na objízdných trasách nedochází k zásadním komplikacím. Doba průjezdu Blankou z Troje na Malovanku se prodloužila z původních pěti minut a dvanácti vteřin na šest minut a patnáct vteřin, a průměrná rychlost se snížila o deset kilometrů za hodinu, na hodnotu 56,2 km/h. Průjezd ulicí Ječnou se prodloužil o dvacet vteřin oproti původnímu stavu před opatřeními.