Přibyslavští vodní skauti se nebojí vytáhnout lodě ani v listopadu

PŘIBYSLAV – S nástupem podzimu se vodáci musí na jistý čas rozloučit se svými oblíbenými toky. To ovšem neplatí pro děti z 2. oddílu vodních skautek a skautů ze střediska Goliath Přibyslav, které trávily druhé listopadové sobotní odpoledne na Ostrůvku v Poříčí, mezi dvěma jezy řeky Sázavy.
Poslední jízdy a pak symbolické otočení klíčem a zamknutí řeky do příštího jara. Starý vodácký rituál, který na většině řek probíhal třetí říjnovou sobotu. Přibyslavští skautíci se ale nebojí usednout do lodi ani v listopadu.

„Přestože počasí zprvu vypadalo, že naše plány zhatí, nakonec se trochu umoudřilo a my jsme se rozhodli, že nebudeme s dětmi pracovat v rovině teoretické, ale ukážeme zejména našim nováčkům, kolik legrace a dobrodružství se dá na vodě zažít. A třeba i v zimních čepicích,“ s úsměvem vysvětlila Renata Tvrdíková, vedoucí vodních skautů v Přibyslavi.

Noví členové se nejprve seznámili s bezpečnostními pravidly na lodi a na vodě. Naučili se například jak držet pádlo, jak nastupovat na loď, aniž by se převrátili, jak se na lodi uchovávají cennosti, jak se chovat na jezu a osvojili si také základy jízdy na kánoi v pozici háčka. Starší děti pak předávaly získané zkušenosti v jízdě na kánoi, učily nováčky týmové spolupráci a samostatnosti.

Sobotní listopadové odpoledne se ale neneslo pouze ve vodním duchu. Skauti měli na schůzce k dispozici mimo lodí také detektor kovu. Stačilo pouze zapojit jejich bujnou fantazii lehce upraveným příběhem a už se s krompáčem v ruce vydali hledat pirátský poklad. Na místo zlatých mincí našli pouze několik kilogramů starého železa, pár šroubů a hřebíků, ale sladká odměna je ani tak neminula.