Případů žloutenky typu A evidují hygienici v Libereckém kraji už přes stovku

LIBERECKÝ KRAJ – Hygienici od začátku letošního roku evidují v Libereckém kraji celkem 103 případů akutní žloutenky typu A. V epidemii započaté v polovině dubna evidují 101 případů onemocnění u osob z Libereckého kraje, dále 8 onemocnění u osob s bydlištěm mimo kraj. Vazbu na ohnisko v Turnově má celkem 76 nemocných.

O situaci na začátku listopadu jsme vás informovali ZDE. V minulém týdnu přibylo 6 nemocných v akutní fázi onemocnění, z nichž 5 bylo v kontaktu s nemocnými.

„Genetická vyšetření zachycených virů prokázala shodnost stávajícího původce zářijového explozivního výskytu akutní virové žloutenky typu A v Turnově s původcem zvýšeného výskytu v rizikových komunitách na Liberecku a Jablonecku na jaře letošního roku,“ uvedla tisková mluvčí krajských hygieniků Zuzana Balašová.

Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově. „Stále předpokládáme, že epidemie je v sestupné fázi. Bohužel vzhledem ke kontaktnímu přenosu onemocnění a inkubační době dlouhé 50 dní nelze nic vyloučit ani podcenit,“ říká ředitel Krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. V rámci předběžné opatrnosti je třeba s rizikem počítat a vyvarovat se konzumace plodů (ovoce a zeleniny) zalévaných či omývaných užitkovou vodou z neprověřených zdrojů, a to jak čerstvých, tak mražených.

Pokračují depistážní šetření, dále provedli hygienici od začátku letošního října 89 cílených státních zdravotních dozorů, z toho 49 v potravinářských podnicích (včetně prodejen potravin a supermarketů v Turnově).

Ilustrační foto