Trať z Hrušovan do Židlochovic je po 40 letech připravená pro návrat vlaků

BRNO-VENKOV – Tříkilometrová železniční trať z Hrušovan u Brna do Židlochovic prošla bezpečnostní zkouškou. První cestující se po trati projedou 8. prosince při slavnosti, během které do Židlochovic přijede parní vlak.

Zbývá už jen dokončit práce v hrušovanské stanici. „Po dokončení prací na odbočce z hlavní trati v Hrušovanech bude trať připravená k tomu, aby po ní po 40 letech mohly vyjet vlaky, které umožní přímé spojení s Brnem,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Nela Friebová. Pravidelný provoz pak začne v neděli 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád. Trať bude v jízdních řádech součástí tratě 251. Díky investici téměř 700 milionů korun se výrazně zjednoduší cestování lidem ze Židlochovic do Brna. Cesta potrvá přímému vlaku zhruba 25 minut, což je mírně kratší doba než autobusu. Ten však často mívá na přeplněných silnicích zpoždění. Mimo špičku a o víkendech pojede vlak z Brna každou hodinu, v době dopravní špičky po 15 až 20 minutách. Některé vlaky budou pokračovat na brněnská nádraží v Židenicích a Králově Poli, některé pojedou až do Tišnova. Dříve bylo kolejiště udělané tak, že nebylo možné vést přímé vlaky z Brna. Některé práce budou pokračovat až do jara příštího roku, na provoz už ale nebudou mít vliv. Poslední osobní vlak projel po trati v červnu 1979, postupně ustala i nákladní doprava a trať zanikla. Nyní je nově elektrizována, vznikla i nová nástupiště.

Aktuálně se také pracuje na modernizaci a elektrizaci nedaleké lokálky ze Šakvic do Hustopečí. I tato stavba za více než miliardu korun umožní přímé spojení s Brnem. Dosud se muselo přesedat v Šakvicích. Přímé vlaky začnou jezdit v prosinci příštího roku.