Děti v Kloboukách se dostanou bezpečně do školy. Rozsáhlé stavební práce pokračují

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Po výstavbě chodníku a parkoviště pod základní školou ve Valašských Kloboukách začne druhá fáze projektu Bezpečné cesty do školy. Práce budou probíhat na úsecích, které propojí školu a školku na páteřní bezbariérovou trasu městem. „Zbudujeme nový chodník na ulici Dlouhá, zrekonstruujeme stávající chodník na ulici Školní a provedeme další úpravy křižovatek a míst pro přecházení,“ popsala starostka Eliška Olšáková.

Nyní se začalo pracovat na parkovišti pod školkou. Ze šestnácti kolmých stání bude jedno vyhrazeno pro hendikepované a jedno pro rodiče s kočárky. „Stavba bude v nadcházejících týdnech probíhat v závislosti na počasí. Kvůli pohybu stavební techniky dojde u mateřské školy k částečnému omezení provozu, a proto prosíme řidiče i obyvatele o trpělivost,“ uvedl vedoucí odboru investic a strategického rozvoje Radek Bařinka.

V příštím roce přibude na Dlouhé nový chodník, a to od školky až po ulici Kopec. Jeho součástí bude i křižovatka, která ulici spojí a novou lokalitou k bytové výstavbě. Chodník na Školní povede od základní školy směrem k autobusové zastávce. Přechod pro chodce pod školou projde rekonstrukcí a přibude osvětlení. Přilehlá křižovatka ulic Školní a Dlouhá projde kompletní obnovou.

Další dvě bezpečná a osvětlená místa pro přecházení pak vzniknou pod mateřskou školou a také při odbočení do ulice Mlýnská, kde sídlí dům dětí a mládeže. Na silnicích kolem škol vyrostou vyvýšené zpomalovací prahy ze žulových kostek.

Výhledově město plánuje pokračovat i s třetí fází budování, zatím ale hledá vhodné zdroje financování. V této etapě by mělo dojít na rekonstrukci křižovatky ulic Dlouhá a Sušilova i opravě silnice ke školní kuchyni a sportovnímu areálu. V plánu je i výstavba parkoviště u základní školy a oprava chodníku k domu dětí a mládeže.