Kdy (ne)musíte platit za rozhlas a TV. Co se stane, když platit nebudete?

Platí se poplatek za osobu nebo domácnost? Musíte platit za televizi, když se na ni vůbec nedíváte? Kolik poplatků bystě měli zaplatit, když doma máte televize dvě a právě jste si koupili chatu, kde máte třetí televizi? A co rádio v autě? A jak to je, když televizi sice nemáte, ale filmy si pouštíte na počítači nebo tabletu?

Kolik se platí a jak často?

Poplatky za rozhlas a televizi, tzv. koncesionářské poplatky, musí dle zákona (zákon č. 348/2005 Sb., zákon o rozhlasových a televizních poplatcích) platit každá domácnost, která vlastní nebo alespoň jeden měsíc užívá (takže ani vlastnit nemusí) daný přijímač. Počet přijímačů není rozhodující. Je tudíž jedno, jestli máte jednu nebo čtyři televize (dvě doma a další dvě na chatě). Zákon sice výslovně nehovoří o domácnosti, nýbrž o osobě, avšak zároveň uvádí, že pokud osoba žije ve společné domácnosti s někým, kdo už poplatek platí, pak ho již dotyčný hradit nemusí. Takže v podstatě se poplatek vztahuje na domácnost. Poplatek se platí každý měsíc a je splatný nejpozději do patnáctého dne každého kalendářního měsíce. Je povinností domácnosti se k tomuto poplatku přihlásit (např. při stěhování nebo zakoupení prvního přijímače). Výše poplatku za rozhlasový přijímač je 45 Kč a za televizní přijímač je 135 Kč měsíčně.

Co když neplatíte, ale měli byste

Jak se přijde na to, že právě vy neplatíte? Vychází se ze seznamu odběratelů elektřiny, na jehož základě může veřejnoprávní médium oslovit toho, kdo neplatí a požádat jej v dané lhůtě o vysvětlení. Neplacení televize vás může přijít až na 10 000 Kč a rozhlasu na 5 000 Kč (sankce může být uložena i opakovaně) a zároveň zpětnou úhradu všech dlužných poplatků.

Platí se za počítač, tablet nebo mobil?

Zákon vymezuje, co je rozhlasový a televizní přijímač. Po přečtení složité definice, však většina lidí chytřejší nebude. Takže laickým jazykem řečeno za rozhlasový přijímač se považuje nejen klasické rádio, ale také rádiobudík, autorádio a také televize, které umožňují poslech rozhlasového vysílání. Za televizní přijímač se považuje klasická televize (takže zpravidla pokud máte jen televizi, budete platit poplatek jak za televizi, tak za rozhlas), dále pak počítač nebo notebook s televizní kartou nebo televizním tunerem či jinou specializovanou technologií umožňující příjem televizního vysílání. Počítače, notebooky (pokud nemají např. právě již výše zmíněnou televizní kart) se za televizní ani rozhlasový přijímač nepovažují. Obdobné platí zpravidla také pro tablet a mobil.

Kdo platit nemusí

Od poplatku jsou osvobozeny domácnosti, jejichž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí nedosahuje 2,15násobku životního minima. Lidé, kteří jsou na obě oči slepí nebo jsou na obě uši hluší jsou od platby osvobozeni. Pokud však s nimi v domácnosti žije také člověk bez hendikepu, ten již platit musí. Platit také nemusí dvougenerační domácnost (i když má dva elektroměry), pokud spolu její členové společně žijí a hospodaří. Od poplatku člověka rozhodně neosvobozuje skutečnost, že televizi má, ale nedívá se na ni.