OBRAZEM: Hejtman Olomouckého kraje ocenil hrdinství válečných veteránů

OLOMOUC 11.11. je dnem válečných veteránů. Právě v tento den před sto jedna lety skončila 1. světová válka. S válečnými veterány, kteří se účastnili bojů ve 2. světové válce i novodobějších konfliktů, se v pondělí 11. listopadu setkal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Vzpomínkový akt se konal v Klášterním Hradisku v Olomouci a zúčastnilo se ho zhruba sedm desítek vojáků, kteří prošli válečnou vřavou. „Symbolika červeného květu vznikla jako uctění památky obětem první světové války a postupně byla použita i pro válečné veterány druhé války a všech dalších ozbrojených konfliktů. Pro mě má rudý kvítek ještě jedno poselství – že odkaz válečných veteránů bychom měli zachovávat v jakékoli roční době, ať už padá sníh nebo raší pupeny,“ uvedl během pietní vzpomínky Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Zástupci kraje i armády poděkovali válečným veteránům za účast v boji a minutou ticha uctili památku těch, kteří ve válce zahynuli. Hejtman navíc ocenil všechny druhoválečné veterány a také těžce zraněného novodobého válečného veterána z Afghánistánu praporčíka ve výslužbě Lukáše Hirka. Všichni dostali medaili Olomouckého kraje. Další vzpomínkové akce za účasti zástupců kraje se v pondělí dopoledne konaly po celé Olomouci.