Od prosince čekají městskou hromadnou dopravu změny. Klid! Výše jízdného se nemění

PŘÍBRAM – Od počátku prosince vejde v platnost nová smlouva, která zajistí lepší podmínky pro cestující, naopak zpřísňuje podmínky dopravcům. Nové autobusy značky Mercedes se představí už 19. 11. od 10 hodin na příbramském autobusovém nádraží.

Žádné vysloužilé autobusy

Provozovatelem MHD Příbram bude i v dalších letech společnost Arriva, která se jako jediná přihlásila do výběrového řízení. Smlouva s dopravcem je uzavřena na deset let. Velkou změnou, která městu a cestujícím zajistí větší komfort, jsou stanovené smluvní podmínky. Díky nim se už ve městě například nebudete setkávat s autobusy, které dosloužily v jiných středočeských městech. „Ve smlouvě má město Příbram podmínku, že průměrné stáří autobusu nepřesáhne hranici sedmi let. Ve městě se navíc dočkáme zcela nových autobusů značky Mercedes, které budou v jednotné barevné linii a označené znakem města,“ uvedl místostarosta Martin Buršík.

Ceny se zvyšovat nebudou

Vyšší komfort cestujících ale nebude znamenat zvyšování ceny. Jízdné bude i nadále ve výši platné od roku 2009: 12 Kč dospělí, 6 Kč děti od 6 do 15 let a senioři. Pro držitele čipových karet je jízdné sníženo z 12 na 10 Kč a z 6 na 5 Kč. Zachování cen jízdného bude s ohledem na pořízení nových autobusů znamenat vyšší náklady pro město, které odhaduje na příští rok výši dotace do MHD v hodnotě 29 mil. Kč.

Sankce za zdržení spoje

Podle končící smlouvy dosud nemělo město žádnou možnost, jak dopravce ohlídat. „Nová smlouva nám například umožňuje sankce za zdržení spoje – pro příklad za zpoždění spoje od 10 minut můžeme pokutovat částkou 500 korun, při zpoždění o 30 minut 1 000 korun a v případě, že se spoj zdrží o více než hodinu, můžeme dopravci udělit pokutu 5 000 korun. Obdobných podmínek je ve smlouvě celá řada,“ dodal Martin Buršík.