Od Velkého pařezitého rybníka na nejvyšší vrchol Českomoravské vrchoviny

Na jižním konci vysočiny, nedaleko od Telče, si můžete vyšlápnout na její nejvýše položený bod – Javořici. Na trase výletu, která už od začátku vede převážně zalesněnou krajinou, se nezapomeňte pokochat i nádherným výhledem z Míchovy skály.

Pokud zvolíte jako výchozí bod parkoviště u Velkého pařezitého rybníka, čeká vás zhruba devítikilometrová trasa. Nejprve vyrazíte po červené značce po hrázi, která prošla v roce 2019 rekonstrukcí. Po asi 1,2 km chůze zabočíte na rozcestí Na průseku doleva na zelenou značku, která směřuje jako podle pravítka přímo k cíli cesty. Zhruba v její polovině se vyplatí absolvovat krátkou odbočku k přírodní památce Míchova skála. Tvoří ji dvě skalní věže, které jsou vysoké přibližně 13 metrů a výhled z nich stojí za to.

Výhled z Míchovy skály. Zdroj: telc.eu pro novinykraje.cz

Odtud už budete na Javořici stoupat jen asi půl hodiny. Její nadmořská výška je 836,5 m a stojí na ní vysílač Českých radiokomunikací vysoký 164 m, který je vidět z dalekého okolí. V dřevěném přístřešku nedaleko vrcholu si můžete odpočinout a posvačit. Pak ještě můžete pokračovat kousek dál po zelené ke Studánce Páně. Ta byla shromaždištěm Českých bratří, kteří se zde v době protireformace scházeli k tajným bohoslužbám. Připomínkou této doby je kamenný stůl, který stojí u Studánky Páně dodnes.

Vysílač Českých radiokomunikací na Javořici. Zdroj: telc.eu pro novinykraje.cz

Zpáteční cesta už vás tolik neunaví, protože vede víceméně z kopce. Pokud tedy budete mít ještě chuť, můžete v závěru absolvovat 2,5 km okružní naučnou stezku procházející Přírodní rezervací Velký pařezitý rybník. Oblast i nejbližší bažinaté okolí připomíná tajgu. Trasa má 4 zastavení, která vás seznámí s historií rybníka a zajímavostmi v jeho okolí.

Místo

Kraj Vysočina, okres Jihlava, Řásná

GPS parkoviště Velký pařezitý rybník: 49.2265981N, 15.3855694E

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
nám. Zachariáše z Hradce 10, 588 56 Telč
tel.: +420 567 112 407; +420 567 112 408
e-mail: info@telc.eu
www.telc.eu

Obec Řásná
Řásná 63, 588 56 Telč
e-mail: rasna@volny.cz
www.rasna.cz

Kam se jít najíst a ubytovat?

Penzion a restaurace U Kolářů
Řásná 62, 588 56 Telč
tel.: +420 608 028 353
e-mail: Roman_kadlec@email.cz
www.u-kolaru.cz