Zlínský Festival stavebnic vtáhne děti do světa kostek, který vás ohromí

ZLÍN – Dvoudenní festival stavebnic se po roce opět vrací do Zlína. Celý prostor přízemí budovy 14|15 Baťova institutu zaplní hravé stavebnice z plastu, papíru, magnetu, kovu, keramiky, dřeva či skla. Vše si samozřejmě budete moct vyzkoušet pod vedením vašich dětí, které dozajista budou vědět, co všechno se z pokladů tvarů a barev dá vytvořit. Přijďte o víkendu 16. a 17. listopadu mezi devátou a šestou.

V přehlídce hravých nápadů byste neměli přehlédnout několik unikátů. Jako novinka se představí stavebnice Matador, díky které dokážete postavit téměř vše, od kačenky až po plně funkční jeřáb. Tradiční švýcarský výrobce magnetických stavebnic Geomag přinese nový patentový systém. S ním dětem pod rukama ožijí jejich vlastní originální stvoření. Tak trochu jinou stavebnici představí značka DOM DOM. „Nekostky“ stojí na myšlence dát dětem do ruky rozmanité tvary a tím v nich rozvíjet fantazii.

Podzimní edice festivalu bude patřit dřevu. Například stavebnice Kapla využívá precizně zpracovaných hranolů, které drží pohromadě pouze díky gravitaci a tření, a vytvořit z nich můžete i neobyčejně krásné a působivé stavby. Tenká dřívka od TomTecT naopak vytváří pevné, ale vzdušné struktury pomocí plastových spojek. T-WOOD se zaměřuje na výrobu kostek z bukového dřeva, kterými na festivalu zaplní celé Kostkoviště, tedy hrací prostor, kde si místo písku děti pohrají s kostkami. MAKURA přiveze kromě stavebnic z přírodních materiálů i ukázku deskových her.

Na přehlídce nemohou chybět ani oblíbené stálice. Domky, chaloupky a hrady od zlínské společnosti Walachia i letos ohromí svým krásným provedením. Dřevěné hračky od Valašské Gazděny možná znáte z trhů a jarmarků. Náměty čerpají z hraček našich babiček a dědečků.

Těšit se můžete i na bohatý doprovodný program. Mindok přiveze různé logické hry, které rozvíjí pozornost, paměť a logiku. Na festivalu se prostřednictvím přednášek představí i Brick by Brick, který před rokem začal ve Zlíně organizovat první kroužky pro děti. Hlavním principem těchto programů je uvádět děti do světa techniky, matematiky, strojírenství a přírodních věd, a to prostřednictvím LEGO® kostek. V Igráčkově dílničce si zas malí návštěvníci budou moct vytvořit vlastního Igráčka.

Organizátorem festivalu je Inspirace Zlín. Základní vstupné činí padesát korun, pro rodiny pak sto padesát korun.

Zdroj: Archiv pořadatelů
Zdroj: Archiv pořadatelů
Zdroj: Archiv pořadatelů