Co často způsobuje bolest kloubů, zad nebo hlavy? Příčina by vás možná ani nenapadla

Pokud nás něco rozbolí, většinou upneme pozornost právě k tomuto místu. Když bolí záda nebo koleno, namažeme si patřičné místo mastí nebo přiložíme teplý či studený obklad, popřípadě se pokusíme o masáž. Pokud bolest zmizí v nenávratnu, je to dobře. Jenže co když se, i přes veškerou naši péči, zase vrátí? Problém může být ten, že jsme řešili pouze příznaky, nikoli příčinu. Ta totiž může ležet v úplně jiné části těla.

Nevhodná obuv a špatná chůze

Bolesti kloubů, jako jsou zejména kotníky, kolena a kyčle, bolesti páteře ve všech úsecích, tedy i té krční (od které velmi ráda bolí celá hlava) může mnohdy způsobovat nevhodná obuv. Například příliš tenká nebo tvrdá podrážka způsobí, že otřesy nejsou při chůzi tlumeny, takže naše klouby a páteř trpí. K bolestem v různých částech těla mohou vést také špatné pohybové stereotypy. Někdo je při chůzi nahrbený dopředu, takže přetěžuje oblast krční a hrudní páteře, jiný naopak příliš vystrkuje zadek, což může být působivé u mladých žen, ale jejich přetížené a zdeformované ploténky jim ve starším věku rozhodně nepoděkují. Problémem je také nerovnoměrná zátěž, např. kabelka na jednom rameni, nebo těžký nákup v jedné ruce. Na první pohled je to banalita, ale v tu chvíli máme jedno rameno výše než druhé. Mnohdy se takto pohybujeme třeba i několik hodin denně. V podstatě se nahýbáme do strany, páteř bývá většinou shrbená, některé svaly přetěžujeme, jiné jsou zkrácené. Pro jednou to tělo přežije. Jenže my se takto chováme většinou opakovaně. Jsou to totiž naše pohybové stereotypy. Mnohdy vlastně ani nevíme, jak takové správné držení těla vypadá. V této chvíli stojí za to investovat do několika sezení u fyzioterapeuta nebo se přihlásit do nejrůznějších forem zdravotně zaměřeného cvičení.

Nestejná délka nohou nebo ploché nohy

Stává se také, že lidé mají jednu nohu o něco kratší. Většinou je rozdíl jen nepatrný, ale při velkém množství kroků, které každý den uděláme, tento rozdíl sehrává roli, např. v rozdílném zatížení a opotřebení kloubů. Mnoho lidí trpí problémy s nožní klenbu. V tomto případě je nutné navštívit odborníka, který většinou předepíše vhodnou vložku do bot. Mnohdy i tato samotná přinese úlevu od různého pobolívání.

Nejen ortoped je odborníkem na chodidla

Ke komu zamířit, pokud máte pocit, že vaše chodidla nejsou v pořádku? Většina lidí s pohybovými problémy navštíví ortopeda. Ten zjistí, jestli máte v pořádku nožní klenbu nebo díky rentgenu vám sdělí spoustu informací o vašich kloubech. Můžete se však také nechat vyšetřit na tzv. podologii. Jedná se o obor, který se zabývá celkovým vyšetřením nohy. Tedy na nohy a chůzi se vyloženě specializuje. Zde vám odborníci vyhodnotí zatížení nohou jak statické (při stoji), tak dynamické (chůze, běh). Vyšetření odhalí různé odchylky při vašem pohybu (např. nestejnoměrné zatěžování chodidel), které mohou vést  k bolestem páteře či jiným zdravotním problémům. Pokud bude potřeba, doporučí vám výrobu individuální ortopedické vložky. Vyšetření je velmi užitečné, vhodné i jako prevence a to jak pro nesportovce, tak pro sportovce. Nevýhodou je, že si jej zpravidla musíte hradit sami.