Evropští vinaři změří síly na fotbalovém trávníku. VINO EURO 2020 bude hostit Hradiště

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Šampionát, jehož ústřední myšlenkou je spojovat lidi, odbornou i širokou veřejnost prostřednictvím fenoménu, jakými jsou fotbal a víno, odstartuje v květnu příštího roku ve Znojmě. Finálové zápasy VINO EURO 2020 bude hostit Uherské Hradiště. V sobotu 23. května tak vítěz pozvedne pohár nad hlavu právě na stadionu Miroslava Valenty.

Zápasy ve skupinách začnou 19. května ve Znojmě. Poté se reprezentační týmy z Itálie, Maďarska, Německa, Portugalska, Rakouska, Slovinska, Švýcarska i pořadatelský tým FC Vinaři z České republiky přesunou do srdce Slovácka, kde je čekají zápasy o konečné umístění.

Prezident reprezentačního výboru FC Vinaři České republiky a organizátor mistrovství Martin Chlad měl jasno, proč závěr čtyřdenního klání zasadit právě do Hradiště. „Do centra Slovácka se všichni hráči, fanoušci i funkcionáři těší, protože tento kraj není znám jen ligovým fotbalem, ale především pohostinností a tradicemi, které si zdejší lidé umí neopakovatelně užít. Když k tomu přidáme, že Uherské Hradiště rozumí i vínu, byla pro nás volba finálového města jednoduchá,“ vysvětlil Chlad.

Patronát nad setkáním fotbalových vinařů převzala fotbalová legenda a uherskohradišťský rodák Miroslav Kadlec. „S fotbalem jsem spojil svůj život a víno mě zaujalo po skončení profesionální kariéry. Proto když mně byl nabídnutý patronát nad VINO EURO 2020, navíc v mém rodném městě, které je stále mým domovem, tak to pro mě byla jednoduchá volba. S potěšením budu sledovat, jak to jde vinařům na zeleném trávníku a pak u sklenky dobrého vína rád vyslechnu jejich zkušenosti z vinic a sklepů po celé Evropě,“ těší se na svoji roli kapitán vicemistrů Evropy 1996 Miroslav Kadlec.

Evropští vinaři se na fotbalovém trávníku poprvé setkali v roce 2010 v Itálii. O rok později se v Maďarsku odehrálo první oficiální Mistrovství Evropy vinařských fotbalových reprezentací a od roku 2012 byl pro šampionáty nastaven dvouletý cyklus. Naše reprezentace se poprvé kvalifikovala na VINO EURO 2018 ve Slovinsku, kde při své premiéře získala bronzové medaile.