Jízda pod vlivem alkoholu se nevyplácí!

PRAHA VÝCHOD – Policisté přistihli během víkendu několik řidičů, kteří usedli za volant po požití alkoholu.

Někteří řidiči si nelámou hlavu se zákony, příkazy a zákazy. Nulová tolerance alkoholu v krvi je pro mnoho lidí stále něco abstraktního. Nepřipouští si, že by mohli nadýchat nebo si myslí, že jsou ve Francii či v Anglii, kde je tolerance alkoholu benevolentnější. Bohužel pánové a dámy tady za to draze zaplatíte. Nemluvě o bezpečnosti jejich a ostatních účastníků dopravy.

Policie zastavila například ve čtvrtek 7. listopadu řidiče, který přijížděl Kralovickou ulicí do Brandýsa nad Labem. Běžná kontrola pro pětapadesátiletého muže nedopadla růžově, protože nadýchal přes jedno promile alkoholu. Další řidič, zastavený v sobotu 9. listopadu kolem půl osmé ráno ve městě Zdiby, měl v dechu do jednoho promile alkoholu, takže mu byl odebrán řidičský průkaz.

Stejný postup o necelou hodinu později, zopakovala policejní hlídka v obci Veliká Ves. Zastavené vozidlo jedoucí směrem na obec Předboj řídil šestačtyřicetiletý řidič. Dechová zkouška před půl desátou dopoledne, prokázala přítomnost alkoholu v dechu. I v tomto případě množství alkoholu nepřekročila jedno promile. Aktérkou posledního případu je žena. V neděli 10. listopadu před třetí hodinou odpoledne policejní hlídce zastavila vůz pětačtyřicetileté řidičky, která projížděla Šestajovicemi. Její hladina alkoholu v dechu nepřekročila jedno promile, proto bylo jednání kvalifikováno jako přestupek. Byl jí zadržen řidičský průkaz.

Všichni řidiči se dále budou ze svého jednání zodpovídat. Po zadržení řidičského průkazu následuje zaevidování přestupkového jednání, které policisté postupují příslušnému správnímu orgánu k dalšímu opatření. V případě prokázání viny hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest či zákaz činnosti.

„Policie neustále apeluje na řidiče, aby za volant usedali vždy odpočatí a při jízdě se plně věnovali řízení. Každý řidič by si měl uvědomit, že alkohol a ani jiné omamné a psychotropní látky za volant nepatří. Řidiči pod vlivem návykových látek jsou v silničním provozu velmi nebezpeční sami sobě, ale i ostatním účastníkům silničního provozu,“ uvádí policejní mluvčí, Eva Hašlová.