Pětici mužů, která založila požár autobazaru v Humpolci, hrozí až 15 let za mřížemi

VYSOČINA – Kriminalisté z Vysočiny ukončili vyšetřování úmyslně založených požárů autobazaru v Humpolci a zámku v Horním Maršově na Trutrnovsku. Za požár v Humpolci z listopadu 2017 nese odpovědnost pět mužů, kteří mohou být odsouzeni až na 15 let vězení.

V autobazaru u Humpolce tehdy shořelo osm aut a plameny způsobily škodu za milion korun. Požár obvinění založili úmyslně v noci.

Návrh na podání obžaloby obsahuje tři samostatné skutky. „Pět mužů je obviněno ze zločinu obecného ohrožení v případu požáru autobazaru v Humpolci. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na 15 let, neboť se trestné činnosti dopustili jako organizovaná skupina,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Pět mužů čelí obvinění z toho, že založili požár zámku v Horním Maršově, i v tomto případě je sazba až 15 let. Tři z mužů pak mají na svědomí ještě krádež ve Švandově divadle v Praze a zpovídat se budou z obvinění ze zločinu loupeže. Do chládku pak můžou jít až na 12 let.

Návrh na podání obžaloby se týká celkem šesti obviněných. Čtyři jsou ve vazbě, jeden si už odpykává trest ve vězení za další trestnou činnost a poslední je stíhaný na svobodě. Případy bude řešit Krajský soud v Českých Budějovicích – pobočka Tábor.