Přehled akcí v Olomouckém kraji na tento víkend

OLOMOUCKÝ KRAJ – V neděli 17. listopadu slavíme státní svátek Den boje studentů za svobodu a demokracii. Tento rok uplyne 80 let od popravy studentů, kteří se v Praze postavili na odpor proti nacismu. A dále uplyne 30 let od Sametové revoluce v roce 1989, kterou započali také studenti. Tuto událost si mnozí z nás živě pamatují. Takže zcela pochopitelně dění o tomto víkendu bude v mnoha případech připomínkou a oslavou těchto událostí. Ve většině měst se budou konat pietní akty a další programy. V našem přehledu najdete ale i další akce. Věříme, že si z nich vyberete, a že si užijete pohodový víkend.

OLOMOUCKO

V neděli 17. listopadu si město Olomouc připomene 30 let od sametové revoluce. Připraven je bohatý program, který začíná už ve čtvrtek 14. listopadu. Hlavním centrem oslav kulatin svobody se stane v neděli 17. listopadu Palachovo náměstí u Terezské brány. Je připraven šestihodinový programu s názvem Happening 30 let svobody a demokracie. Součástí budou koncerty, vzpomínky hlavních aktérů listopadu 1989 v Olomouci a stávkového výboru. Vyvrcholením oslav na Palachově náměstí bude videomapping Svobodná Olomouc v 17.15 hodin a pak koncert skupiny Nylon Jail.

V sobotu 16. listopadu se na olomouckých Poděbradech koná osmý ročník zabíjačkových hodů. Akce začíná v 10 hodin. Kdo máte rádi zabíjačkové pochoutky, nezapomeňte se stavit.

Ve Štemberku proběhne v sobotu 16. listopadu v Expozici času promítání krátkometrážních filmů věnovaných revolučnímu období před třiceti léty. Občerstvení je zajištěno. Promítání proběhne od 10 do 17 hodin.

V Uničově se Sametová revoluce bude připomínat v neděli 17. listopadu, program začíná v 16 hodin, v 16.15 hodin vyráží z náměstí Osvobození lampionový průvod, na Masarykově náměstí bude hudební program a v 17.11 hodin tu zazáří ohňostroj.

Litovli se v neděli 17. listopadu v 17 hodin koná na náměstí Přemysla Otakara akce Vzpomínka na listopad. Bude se promítat velkoplošná projekce osobností z oblasti kultury, historie i náboženství, nebude chybět hudební vystoupení.

Ve Velké Bystřici se v sobotu 16. listopadu v 15 hodin vydejte do amfiteátru na Zámeckém náměstí, konají se tam Svatomartinské slavnosti.

V Náměšti na Hané se u příležitosti výročí Sametové revoluce koná koncert vážné hudby v kostele svaté Kunhuty. Koncert proběhne v sobotu 16. listopadu od 17 hodin, na housle zahraje světoznámý virtuos Václav Hudeček a na cembalo Martin Hroch.

Do lázní Slatinice si můžete přijít v sobotu 16. listopadu zatančit, v lázeňském domě Morava se od 19.30 do 22.30 hodin koná taneční večer, k tanci zahraje hudební skupina Halogen.

PROSTĚJOVSKO

Také v Prostějově si můžete připomenout 30 let od sametové revoluce. Celý týden, od pondělí 11. listopadu do neděle 17. listopadu, tam v kostele Husova sboru (za Zlatou bránou) bude probíhat výstava a festival s názvem 30 klíčů pro Samet. Připraveny jsou komentované prohlídky s průvodci v retro kostýmech.  Čeká na vás výstava dobových artefaktů z osmdesátých a devadesátých let minulého století. Děti si zde budou moci pohrát se starými hračkami. V sobotu 16. listopadu můžete v 19 hodin v přednáškovém sále Husova sporu shlédnout divadelní hru Václava Havla Audience a v neděli 17. listopadu bude festival v 10 hodin zakončen bohoslužbou za svobodu a demokracii v kostele Husova sboru.

V neděli 17. listopadu ve 14 hodin se uskuteční na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově oslavy 30. výročí Sametové revoluce. Zazní klavírní koncert, promluví představitelé města a zazpívá pěvecký sbor.

Na zámku Plumlov proběhne v neděli 17. listopadu oslava 30. výročí Sametové revoluce. V 16 hodin se uskuteční pietní akt a od 17 hodin začne vzpomínkový večer. Bude k vidění výstava fotek z období Sametové revoluce a nebude chybět hudební doprovod.

Město Kostelec na Hané zve v sobotu 16. listopadu v 16 hodin všechny děti i dospělé na koncert kapely Maxim Turbulenc do Sokolovny v Kostelci na Hané. Můžete si zatančit a zazpívat jejich nejznámější hity.

PŘEROVSKO

V sobotu 16. listopadu i v neděli 17. listopadu se vždy od 16.30 do 17.30 hodin koná na Zimním stadionu v Přerově bruslení pro veřejnost.

Město Přerov pořádá v neděli 17. listopadu na náměstí T.G. Masaryka vzpomínkovou akci Den boje za svobodu a demokracii. Na programu je v 16.30 hodin vystoupení dechového orchestru Haná, V 17.30 hodin vzpomínkové shromáždění u pamětní desky se svíčkami a v 18 hodin ekumenická bohoslužba v kostele svatého Vavřince.

S dětmi si můžete v neděli 17. listopadu ve 14 a v 16 hodin zajít do loutkového divadla Přerovský Kašpárek v Přerově na pohádku Budulínek na prázdninách.

Degustace vín se bude konat v sobotu 16. listopadu od 18 hodin na zámku v Hustopečích nad Bečvou. Budete ochutnávat výhradně vína vyrobená z hroznů, které uzrály na hustopečských vinohradech. K pěknému vínu patří vynikající sýry a uzeniny z produkce místních farmářů, řezníků a uzenářů. Nejen lidové písničky k tanci a poslechu zahraje lidová kapela Martina Hynčici (heligonka, trubka, housle a basa).

Třicáté výročí konce československého totalitního socialismu si v Hranicích připomenou až  v pondělí 18. listopadu v 17 hodin v Zámeckém klubu diskuzním pořademListopad 89 v Hranicích.

ŠUMPERSKO

Populární festival bluesové hudby Blues Alive, který se koná v Šumperku od čtvrtka 14. listopadu do soboty 16. listopadu je bohužel už vyprodaný, ale můžete zajít třeba na sedmý ročník Noci divadel v divadle v Šumperku. Program začíná už v 16.30 hodin odhalením pamětní desky na rohu divadla, v 17.30 hodin se půjde k lavičce Václava Havla, v 19 hodin začne program v divadle (na představení si rezervujte lístky), součástí programu jsou i dílničky pro děti v divadle, ve 22 hodin začne noční prohlídka divadla, předpokládaný konec celého programu je ve 24 hodin.

V den 30. výročí sametové revoluce se v Malém sále Městské knihovny T. G. Masaryka v Šumperku uskuteční křest publikace nazvané V šest u divadla. Publikace je krátkým pohledem do historie sametové revoluce v Šumperku. Akce se koná v neděli 17. listopadu v 17 hodin.

V Areálu zdraví ve Velkých Losinách se v sobotu 16. listopadu od 8.30 do 17 hodin koná zimní Bazárek. Rezervace prodávajících je nutná.  V rámci bazárku proběhne sbírka plyšových hraček, které budou předány Hasičskému záchrannému sboru v Šumperku, sbírka dětských omalovánek, psacích potřeb a dětských knih pro oddělení dětské šumperské nemocnice a sbírka pro azylový dům v Šumperku.

V neděli 17. listopadu od 15 do 17 hodin se v Pradědově dětském muzeu v Bludově koná Tvoření pro dospělé a větší děti. Tentokrát se budou tvořit šité šperky z korálků.

V neděli 17. listopadu se v Zábřeze na Moravě uskuteční slavnostní koncert ke státnímu svátku. V 16 hodin v kostele svaté Barbory vystoupí světoznámý virtuos a houslová legenda Václav Hudeček ve společném recitálu s předním cembalistou Martinem Hrochem.

V neděli 17. listopadu v 15 hodin se na Masarykově náměstí v Zábřezeuskuteční vzpomínkové setkání k výročí 30 let od Sametové revoluce. Na místě promluví pamětníci a účastníci tehdejšího dění. Následovat bude diskuse.

Mohelnici můžete zajít s dětmi do kina na pásmo krátkých animovaných filmů pro nejmenší diváky Hurá na pohádky, a to v pátek 15. listopadu, v sobotu 16. listopadu i v neděli 17. listopadu vždy v 16 hodin do Městského kulturního zařízení. Pásmo přináší oceňované filmy, které zazářily na velkých českých i evropských festivalech.

A ještě jedna akce v Mohelnici. V neděli 17. listopadu se koná lampionový průvod. Sraz je před 17 hodinou u jídelny základní školy Mlýnská. Zakončení bude v areálu kempu u táboráku za doprovodu dechové hudby Mohelanka. Možnost opékání vlastních špekáčků. Na závěr proběhne v rámci oslav 30. výročí Sametové revoluce ohnivá show.

JESENICKO

V sobotu 16. listopadu se na náměstí Svobody v Jeseníku od 10 do 13 hodin koná Restaurant Day, festival pop-up restaurací – restaurací objevujících se na chvíli na nějakém místě a potom zase mizících. Přijďte podpořit amaterské kuchaře.

V sobotu 16. listopadu v 15 hodin zazní v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku slavnostní koncert u příležitosti třiceti pěti let existence Smyčcového orchestru Jeseník. Program koncertu vybrali sami hráči orchestru, nechte se překvapit.

Jazzový koncert ke státnímu svátku rozezní v neděli 17. listopadu od 15.30 hodin v Zrcadlovém sále v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku. Představí se excelentní klavírní duo 88Twice, Jakub Knápek a Ladislav Najdekr.

Penzion Kovárna v Lipové – lázně nabízí až do 8. prosince menu s názvem Svatomartinská husa, a to vždy od 11 do 20 hodin. Menu je vždy třeba objednat předem na telefonu 737 283 770.

16. listopadu od 20 hod. si můžete přijít zatančit na Československý školní bál do hotelu Zlatý Chlum v České Vsi. Hrát bude cimbálová muzika a připíjet se bude Svatomartinským vínem.