Připojte se ke zvonění Paměti národa 17. listopadu a připomeňte si oběti totalitního režimu

VYSOČINA – V neděli 17. listopadu v 17.11 hodin se rozezní v celé republice zvony. Připomenou oběti komunismu a tisíce lidí, kteří se totalitnímu režimu postavili. Starosta šumavské obce Modrava Antonín Schubert zajede zvonit na myslivnu na Březníku, známou z románu Karla Klostermanna. Připojte se k zvonění i vy! Oslavte svátek svobody a demokracie.

„17. listopadu si připomeneme nejen události roku 1989 a 1939, ale také to, že svoboda není samozřejmá. Jít na demonstraci a zapojit se do organizování akcí vyžadovalo v roce 1989 osobní nasazení, ale i odvahu. Mnozí měli obavu, že zase přijedou tanky. Do Prahy se sjížděli milicionáři z celé republiky. Zvonění má připomenout odvahu a úsilí všech, kteří osobní pohodlí a bezpečí vyměnili za možnost podílet se na něčem novém a důležitém,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa.

Zvonění zvonů organizuje Paměť národa, která oslovila Ekumenickou radu církví, Českou biskupskou konferenci a krajské úřady. V Plzni, v katedrále sv. Bartoloměje, se rozezní všechny zvony – Bartoloměj, Hroznata, Maria, Jan Nepomucký a Prokop. To se děje opravdu výjimečně. Blahoslavený Hroznata je nejen patronem diecéze, ale i politických vězňů.

Kdokoli se může k oslavám připojit také tím, že na sociálních sítích zveřejní svůj příběh, fotografii nebo vzpomínku pod heslem #Nezapomeňme.

Oslavy na Vysočině

Do projektu Nezapomeňme se připojilo na třicet měst z celé republiky, která v regionech pomáhají uchovávat vzpomínky pamětníků pro další generace. Za Vysočinu jde o Bystřici nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Humpolec a Jihlavu.
Například Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod připravuje na 16. listopadu Konferenci k 30. výročí sametové revoluce. Historici, novináři a důležití svědci Listopadu 1989. Součástí je i akce pro školy – výstava putovních panelů a debaty s tématem přechodu naší společnosti od totality k demokracii. V Humpolci připravili open air výstavu připomínající průběh sametové revoluce ve městě. A 17. listopadu se lidé sejdou na Tyršově náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka v 17.11 hodin a projdou městem, aby si připomněli 30 let svobody. To v Jihlavě se na 17. listopadu chystá Sametový průvod s lampiony z Masarykova náměstí a lidé se setkají i u památníků Klíčů za Kauflandem. Detailní přehled akcí najdete na webu www.nezapomenme.cz/30-mest/.