Sbírka pod kroměřížským vánočním stromem pomůže žákům speciální školy i dětskému domovu

KROMĚŘÍŽ – I letos budou moct Kroměřížané spolu s návštěvníky města podpořit neziskové organizace vánoční sbírkou. Pokladnička bude umístěna pod vánočním stromem, který se rozzáří už ve čtvrtek 28. listopadu o půl páté odpoledne. Výtěžek se rozdělí rovným dílem mezi spolek Korálky, který pomáhá zdravotně postiženým dětem, a Dětský domov Kroměříž.

Organizace už mají jasno, kam peníze poputují. „Korálky peníze použijí zejména k hrazení nákladů na zabezpečení dopravy žáků do ZŠ a MŠ Kroměříž, F. Vančury. Dětský domov hodlá ze sbírky podpořit rozvoj dětí, především jejich sportovní, zájmovou a kulturní činnost,“ přiblížil místostarosta Vít Peštuka.

Spolek Korálky a Dětský domov Kroměříž patří mezi tradiční příjemce peněz z vánoční sbírky. Loni se vybralo 24 868 korun. „Dětský domov měl v kasičce 9 123 korun a Korálky 15 745 korun,“ uvedla Petra Dolečková z finančního odboru kroměřížské radnice.

Rozsvícením vánočního stromu vyvrcholí dvoudenní program s adventním jarmarkem na Velkém náměstí. Od 5. do 12. prosince vyrostou na náměstí stánky s občerstvením a drobným dárky. Následně 13. prosince začne desetidenní Advent na radnici. „Nabídne koncerty, divadelní představení pro malé i velké, vystoupení dětských folklorních souborů, pěveckých sborů i kroměřížských základních a středních škol,“ popsala místostarostka Daniela Hebnarová.