Ještě nemáte program na víkend? Ve Zlínském kraji se rozhodně nudit nebudete

ZLÍNSKÝ KRAJ – Pokud jste letos propásli svatomartinské hodování, nemusíte zoufat. V sobotu vás čekají hned dvě velké akce s bohatým kulturním programem, a to ve Zlíně a ve Vizovicích. Nechte se od dětí poučit, jak se správně zachází s moderní stavebnicí na dvoudenním zlínském Festivalu stavebnic. Zažijte krásu světelných průvodů v Otrokovicích nebo v Rožnově, kde na vás čeká speciální strašidelný program.

Atmosféru vánočního těšení si můžete užít v Kroměříži, kde si vyrobíte vlastní adventní kalendář, nebo na vsetínském zámku, který v sobotu zahajuje výstavu Perníčky. Zlínský kraj chystá i řadu folklorních událostí. Ve Vsetíně můžete oslavit pětasedmdesát let existence oblíbeného souboru Jasénka, Uherské Hradiště zas představí Slovácko v tradici a Valašské muzeum v přírodě mimořádně otevře objekty, do kterých se běžně nedostanete.

Celý region se připojí k oslavám třiceti let od sametové revoluce. Program plný přednášek, výstav, happeningů i koncertů zažijete ve Zlíně, Kloboukách, v Bystřici pod Hostýnem, Hradišti, Brodě i Rožnově. Kroměříž zas zcela zdarma otevře expozici Karla Kryla, kterou doplní hudební vystoupení.

 

ZLÍNSKO

Zlín

Nenechte si ujít sobotní Svatomartinské hody. Vinaři představí nabídku mladých vín, nebudou chybět tradiční pokrmy a degustační menu v čele s husou na různé způsoby. Na své si přijdou také děti. Zabaví se v kreativních dílničkách, zasoutěží si o zajímavé ceny a užijí si řetízkový kolotoč a skákací atrakce.

Dvoudenní Festival stavebnic se vrací do Zlína do přízemí 14|15 Baťova institutu, které zaplní hravé stavebnice z nejrůznějších materiálů. V sobotu a v neděli od devíti do šesti si budete moct sami vyzkoušet nebývalé možnosti moderních dětských stavebnic nebo potrápit hlavu logickými hrami.

Malí i velcí milovníci pestrobarevných kostiček LEGO® se mohou těšit na herní výstavu projektu putovních výstav Svět kostiček®, který nabídne největší sbírku továrních setů a alternativních modelů edice Lego Technic v České republice. Představí se také vybrané skulptury zvířat, vozidel a postav. Součástí výstavy bude i dětská herna s dvěma herními zónami s kostičkami Lego Duplo a Lego Classic. Hravá výstava je otevřená denně od 9. do 27. listopadu v Alternativě – Kulturním institutu.

Poprvé se ve Zlíně bude prezentovat tvorba krále českého komiksu Káji Saudka. Unikátní soubor Saudkových prací bude k vidění od 13. listopadu až do konce března v prostorách Filmového uzlu Zlín v areálu zlínských filmových ateliérů. Návštěvníci se mohou těšit nejen na Saudkovy komiksy, volnou tvorbu, ilustrace a práce pro film, ale i ukázky dobových tiskovin, prostorové objekty, fotografie a videoprojekce. Součástí výstavy je také sekce přístupná od osmnácti let.

Od pátku do neděle můžete navštívit sérii akcí vztahující se 30. výročí sametové revoluce. Zahajte oslavy v sobotu premiérou přestavení Jednou budem dál v Městském divadle Zlín. Hlavní program proběhne v neděli od tří na náměstí Míru ve Zlíně.

Otrokovice

V sobotu vyrazte na lampiónový průvod s ohňostrojem. Na pódiu před Otrokovickou Besedou vystoupí známá zlínská kapela CESTUJÍCÍ HUDBA a jako host Magda Malaníková s doprovodem Mirky Soukalové, která živě zazpívá Modlitbu Marty Kubišové. Účastníci s lampiony se sejdou o půl páté v parku před Městskou poliklinikou, odkud se společně přesunou na náměstí 3. května. Poté oblohu rozzáří za doprovodu hudby nádherný ohňostroj.

DDM Sluníčko si ve spolupráci s RC Rally Zedart na sobotu připravil Exhibiční RC závody na Sluníčku. Přijďte v jednu na dopravní hřiště.

Vizovice

Státní zámek Vizovice láká v sobotu na Svatomartinský trh ve Vizovicích. Svatý Martin přijede na bílém koni a uvede den plný hudby, dobrého jídla a zábavy. Těšte se na ukázky tradičních řemesel, cimbálovou muziku, vystoupení středověkého alchymisty a hlavně lokální i netradiční dobroty.

V sobotu od sedmi proběhne v domu kultury pravidelné předvánoční setkání kapel Listopádění. Vystoupí Tabásek, Céline Bossu a Calboss a Docuku.

Dům kultury Vizovice nabídne až do konce měsíce unikátní Výstavu kresleného humoru Jaromíra Gottvalda. Přijďte do výstavních prostor Turistického informačního centra vždy od pondělí do pátku od osmi do dvanácti a od půl jedné do půl páté.

Galerie Mariette sídlící v předzámčí zámku Vizovice otevřela svou každoroční Vánoční výstavu a široké veřejnosti prezentuje ve dvou výstavních sálech um tradiční české výroby foukaných skleněných vánočních ozdob. Výstavu můžete navštívit do 23. prosince.

Valašské Klobouky

V pátek v 17:11 chystají v Kloboukách happening, výstavu a hudební vystoupení pod názvem 30 let svobody. Program začne na náměstí u kašny.

Luhačovice

Celou řadou akcí spojených pod mottem „Děkujeme, že můžeme“ si Luhačovice v listopadu připomínají třicáté výročí od událostí sametové revoluce a obnovení demokracie u nás. Nebude mezi nimi chybět například ani tvorba tematických streetartových děl, kterými se na téma svobody vyjádří studenti, komponovaný program s přímým účastníkem revoluce, známým hercem Janem Potměšilem nebo divadelní představení Havlovy Audience. V neděli můžete vyrazit jak do Muzea luhačovického Zálesí, tak na shromáždění před radnicí ve čtyři odpoledne.

Tradiční Svatohubertská noc Mysliveckého spolku Luhačovice nabídne zvěřinové speciality a bohatou tombolu. Zahraje Rivieras Band a cimbálová muzika Pajtáš. Přijďte v sobotu v osm večer do sálu Rondo Městského domu kultury Elektra.

 

KROMĚŘÍŽSKO

Kroměříž

Přinést symbolické světlo Karlu Krylovi můžete v neděli do Expozice Karla Kryla v Kroměříži. Od devíti do pěti je expozice otevřena zdarma, od čtyř odpoledne se můžete těšit na vystoupení kytaristy Tomáše Olšiny s pásmem Krylových písní a básní.

Muzeum Kroměřížska zve na tradiční předvánoční dílnu Advent za dveřmi aneb výroba adventních kalendářů. Přijďte v sobotu od devíti do jedenácti nebo od jedné do čtyř, vyrobte si vlastní kalendář a příjemně se nalaďte na svátky. Každého dětského návštěvníka navíc čeká malé překvapení.

Bystřice pod Hostýnem

U příležitosti 30. výročí od sametové revoluce zve základní umělecká škola v Bystřici v pátek od pěti do kina Sušil. Přijďte zavzpomínat.

Holešov

Den boje za svobodu a demokracii oslaví Holešov nedělní mší v kostele Nanebevzetí P. Marie. Divadelní spolek Viktorka pak v hospodě U Cabiša odehraje představení Audience. Na náměstí Dr. E. Beneše se můžete přidat ke vzpomínkovému aktu, po kterém bude v hospodě U Cabiša pokračovat hudební večer s kapelou Good Old.

 

UHERSKOHRADIŠŤSKO

Uherské Hradiště

Uherské Hradiště představí v sobotu desátou přehlídku Slovácko v tradici. Od devíti do čtyř proběhne na Masarykově náměstí a v Redutě jarmark tradičních výrobků, ukázky řemesel včetně ukázky výroby modrotisku, ochutnávky vín a regionálních specialit, povídání o medu. To vše od držitelů značky Tradiční výrobek Slovácka. Vystoupí dětské folklorní soubory.

Vzpomínkovým happeningem na Mariánském náměstí oslaví Uherské Hradiště 30 let svobody. Oslavy v neděli před pátou vyvrcholí hudbou, divadlem a zpěvem.

Zvídálkové, vzhůru do muzea! Třetí listopadovou neděli vám poví skřítek Zvídálek o událostech tohoto významného listopadového dne, jehož třicáté výročí letos slavíme. Připomene také, jak se žilo lidem před třiceti lety a co všechno se od té doby změnilo. Připravena bude dílnička i pracovní listy. Vyrazte v neděli od jedné do pěti do Slováckého muzea ve Smetanových sadech.

Uherský Brod

V Brodě vzpomenou výročí sametové revoluce vzpomínkovým koncertem 30 let poté… Přijďte v pátek od šesti večer na Masarykovo náměstí. Vystoupí Ptakustik i Thom Artway & Band.

Milý pátek s dětmi můžete prožít v Knihovně Františka Kožíka. Brodský rodák, rozhlasový moderátor a muzikant Filip Bartek napsal pohádkový příběh o snech pro všechny malé nespálky. Křest a autogramiáda knihy O víle Spinkalce proběhne v pátek od čtyř v prvním patře Panského domu. Knihu pokřtí kouzelník Jirka Hadaš.

Uherský Ostroh

Vydejte se do podzemí zámku na výstavu Drákula a ti druzí – tajemství podzemí. Seznamte se se samotným Drákulou, Alžbětou Báthory, Eleanorou Amálií ze Schwarzenbergu, Kateřinou Bechyňovou z Komárova, vlkodlakem z Gévaudanu, slavným upírobijcem van Helsingem a dalšími tajuplnými postavami. Výstava potrvá až do 20. prosince.

Velehrad

Slovanský sál Stojanova gymnázia ve Velehradě bude v sobotu od čtyř odpoledne místem konání dvanáctého ročníku mezinárodní soutěže a výstavy mešních a košer vín Cisterciácká pečeť. V průběhu večera se budou vína degustovat a vystoupí i cimbálová muzika Cifra.

Pitín

Jezdce na koních zvou farníci z Pitína v neděli ke kapli na Žítkové-Pitínských pasekách na Svatomartinský výjezd, kde se budou slavit listopadové svátky, a sice svátek patrona koní sv. Leonarda a svátek patrona jezdců sv. Martina. Od půl třetí pak proběhne mše svatá za starostu Martina, po které bude požehnáno jezdcům a koním.

 

VSETÍNSKO

Vsetín

Na pátek a sobotu připravilo vsetínské Divadlo v Lidovém domě hned několik zajímavých akcí u příležitosti Noci divadel, která připadá již tradičně na třetí listopadovou sobotu. Pátek bude patřit dětem, které mohou nahlédnout do vnitřních prostor divadla a vyzkoušet si práci osvětlovače nebo divadelní zkoušku. Hlavní sobotní program přinese muzikál studentů JAMU Broadway MosteckaStreet. Přijďte na večerní prohlídky Malé scény a užijte si hudbu z produkce Bulletproof Puppets.

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Přijďte nasát trochu té vánoční atmosféry na výstavu pod názvem Perníčky, která bude zahájena v sobotu a potrvá až do 23. února. Dozvíte se víc o historii perníku i umu valašských perníkářů. Možná i odkoukáte nějaké ty tipy na přípravu dokonalého těsta.

Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti, kterou můžete naposledy navštívit v neděli. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Na své si přijdou i hokejoví fanoušci. Na zámku totiž probíhá unikátní výstava pod názvem 80 let vsetínského hokeje, která vás seznámí s historií i současností oblíbeného klubu.

Dům kultury Vsetín zve na oslavy u příležitosti pětasedmdesátého výročí folklorního souboru Jasénka. Přijďte v sobotu v sedm a užijte si představení současných i bývalých účinkujících souboru. Vystoupí i Malá Jasénka, ženský pěvecký sbor Jasénčanky a jako hosté Folklorní klub Forgáš z Ostravy a František Segrado.

Valašské Meziříčí

Sedmnáctý Valašský krajkářský a řemeslný trh v Integrované střední škole na ulici Palackého předvede nevídané umění v podání českých i zahraničních hostů. Přijďte si něco pěkného koupit nebo jen tak nahlédnout zručným řemeslníkům pod ruce.

Rožnov pod Radhoštěm

Milovníkům podzimních výletů vychází vstříc Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. První tři listopadové víkendy budou od devíti do čtyř mimořádně otevřeny atraktivní objekty v Mlýnské dolině a Valašské dědině. V Mlýnské dolině to budou vozovna z Ostravice, hamr z Ostravice a vodní mlýn z Velkých Karlovic, ve Valašské dědině obytný dům z Nového Hrozenkova č.p. 10, Šturalova pasekářská usedlost, větrný mlýn z Kladník, škola z Velkých Karlovic – Miloňova a kovárna z Lutoniny.

Přednášky, debaty, výstavy, projekce, dílny, hudební pořady a také happening na Masarykově náměstí v symbolickém čase 17. 11. v 17:11. To je série akcí, které se dohromady jmenují Rožnov 89 – 30. výročí a konají se ve městě až do konce listopadu jako připomínka třiceti let od sametové revoluce. Přineste si masku z trikolory a zapojte se do průvodu, který bude postupovat od náměstí směrem ke klubu Vrátnice. Trasa průvodu kopíruje rozmístění výstavy, která dokumentuje dění v letech 1989 a 1990 v Rožnově pod Radhoštěm. Akce bude zakončena v klubu Vrátnice promítáním dobových záznamů k 17. listopadu.

Penzion U Janoštíka na Horních Pasekách připravil na sobotu Dětský den se strašidelným programem. Od tří odpoledne si užijete Kouzelnický salón krásy s malováním na obličej, čeká vás čarodějné tvoření, diskotéka ve strašidelných kostýmech i soutěž o nejlepší masku. Rezervace nutná předem.

Soláň

V informačním centru Zvonice Soláň na hřebeni Vsetínských Beskyd se bude v sobotu od půl čtvrté odpoledne vzpomínat na hudebního skladatele Jaroslava Křičku. Poprvé na Soláni zazní Valašská jitřní mše pastorální v podání Smíšeného pěveckého sboru Carmen ze Zábřehu.

Velké Karlovice

Do Velkých Karlovic dorazil XVII. Mezinárodní festival outdoorových filmů. V sobotu a v neděli proběhnou projekce v kinosálu U Potockých. Kromě filmů, které budou překypovat energií a adrenalinem, vás čekají živé besedy s dobrodruhy, kteří se odvážně vydali za svým snem.

Seninka

Oslavte desáté výročí rozhledny Vartovna. Setkáte se s těmi, kteří se na stavbě podíleli, bude se vzpomínat a slavit a k poslechu zahraje dechová kapela Liptalanka.