Kralice nad Oslavou: Poznejte příběh nejslavnější tajné české tiskárny

Vydejte se na dnes již známé místo, kde vznikla slavná Bible Kralická. Tu vytiskli Čeští bratři v utajované tiskárně v kralické tvrzi. Nedaleko ní dnes můžete navštívit Památník Bible kralické s replikou funkčního tiskařského lisu a exponáty, které se našly při archeologickém průzkumu tvrze.

Památník Bible kralické je součástí sbírek Moravského zemského muzea. Návštěvníkům jsou zde zpřístupněny dvě stálé expozice – Dílo tiskařů Jednoty bratrské a Labyrint života Jana Amose Komenského. 

Památník Bible kralické. Zdroj: Moravské zemské muzeum Brno pro novinykraje.cz


V expozici Dílo tiskařů Jednoty bratrské se při komentované prohlídce seznámíte s životem a útrapami kralické tiskárny, kde vznikaly nejen knihy náboženského charakteru, ale také světská díla a učebnice. Bezesporu nejvýznamnější kralickou knihou je unikátní šestidílná Bible kralická, která je považována za vrchol tiskařského umění a také patří k pokladům českého jazyka. Je první tištěnou biblí, kterou z původních biblických jazyků (hebrejštiny a řečtiny) přeložili teologové Jednoty bratrské. V muzejních sbírkách je uchováno na čtyři tisíce tiskařských typů, kovových literek, tiskařského nářadí, včetně rekonstruovaného funkčního tiskařského lisu. Na něm vám průvodce názorně předvede tisk jednotlivých listů Bible kralické. Prohlédnout si můžete i další exponáty z archeologického bádání v nedaleké tvrzi.
Druhá expozice s názvem Labyrint života Jana Amose Komenského vás seznámí s životní poutí tohoto českého myslitele, filozofa a spisovatele. Byl také posledním biskupem Jednoty bratrské. Expozice zobrazuje písemné, grafické a prostorové památky a zobrazuje tak jednotlivé osobnosti a J. A. Komenského v jeho době.

Gotická tvrz v Kralicích nad Oslavou. Zdroj: Moravské zemské muzeum Brno pro novinykraje.cz

Kralické zajímavosti

Po prohlídce Památníku Bible kralické se můžete projít zbytky gotické tvrze, kde v létech 1578 – 1620 nalezla své útočiště tajná bratrská tiskárna. Bylo zde nalezeno množství artefaktů dobového života, dokumentující každodennost kralických tiskařů. Mezi zajímavé exponáty, které jsou součástí expozice v nedalekém Památníku Bible kralické, patří například stříbrné tolary z roků 1534 a 1595, knižní kování a spony nebo gotické kachle s motivy zmrtvýchvstání.

Bible kralická má také svůj pomník. Vedle muzea stojí kamenná socha, odhalená v roce 1936, která je prvním pomníkem na světě věnovaným nikoliv člověku, ale jeho dílu. Tím se dostala i do Guinessovy knihy rekordů.

Místo

Kraj Vysočina, okres Třebíč, Kralice nad Oslavou

Kontakt

Moravské zemské muzeum
Památník Bible kralické
Martinská 228, 675 73 Kralice nad Oslavou
tel.: +420 770 119 395
e-mail: kralice.pamatnik@mzm.cz
www.mzm.cz

Otevírací doba

prosinec – únor: pondělí zavřeno, úterý – neděle 9 – 13 hodin
březen, říjen, listopad: pondělí zavřeno, úterý – neděle 8 – 15 hodin
duben – září: pondělí zavřeno, úterý – neděle 8 – 16 hodin

Vstupné

základní 50 Kč, zvýhodněné 25 Kč, rodinné 120 Kč

Tip na občerstvení a ubytování

Hotel Restaurant Na statku
Bítešská 13, 675 71 Náměšť nad Oslavou
tel.: +420 568 623 408 (restaurace)
e-mail: restaurace@oslavan.cz
tel.: +420 568 623 409 (hotel)
e-mail: hotel@oslavan.cz
www.restauracenastatku.eu