Policista z Tachovska zachránil život umírajícímu muži!

TACHOVSKO – Toto je skutečný příběh, jehož hlavním hrdinou je muž na pravém místě a kterému lidská netečnost a nevšímavost jsou cizím pojmem. Přesně takový je praporčík Petr Slivoně, policista Obvodního oddělení policie v Plané.

Ten se 3. října letošního roku krátce po desáté hodině dopoledne vracel z prováděného šetření na plánské oddělení. Když se blížil ke křižovatce mezi ulicemi Plzeňská a Dukelských hrdinů, všiml si osobního auta Renault Thalia. To svojí přední částí nešikovně vyčnívalo do křižovatky a překáželo ostatním projíždějícím autům v jízdě. Řidič Renaultu sice na první pohled působil, jako by v autě něco hledal, avšak policejní intuice Petra Slivoněho nabádala, že něco není v pořádku.

Policista se proto v blízkosti autobusového nádraží s autem otočil, zastavil za stojícím autem a šel se přesvědčit, zda řidič nepotřebuje s něčím pomoci. V tu chvíli uviděl uvnitř Renaultu staršího muže v nepřirozené pozici. Dotyčný byl přepadlý k pravé straně přes bezpečnostní pás. To už Petr Slivoň začal rychle jednat. Otevřel dveře vozidla, a když řidič na hlasové podněty nereagoval, zkusil nahmatat tep.

Ten byl nepravidelný a slábnoucí, a tak bylo policistovi jasné, že senior potřebuje neodkladně poskytnout první pomoc a že každá vteřina v této chvíli může hrát zásadní roli v záchraně lidského života. Policista proto bezvládného muže vyprostil ven, zavolal rychlou záchrannou službu a začal okamžitě poskytovat první pomoc včetně srdeční masáže.

Po chvíli se o dění u autobusového nádraží začali zajímat další lidé, kteří z blízké polikliniky přivolali lékaře a zdravotní sestru. S policistou pak střídavě pokračovali v první pomoci a masáže srdce až do příjezdu rychlé záchranné služby, která si seniora převzala do péče. „Pětasedmdesátiletý muž byl následně ve vážném stavu letecky transportován do nemocnice. Jak je policistům známo, muž se v tuto chvíli již zotavuje, a tak mu přejí hodně zdraví a co nejrychlejší návrat domů,“ vyslovila na závěr pozitivní informaci a přání  mluvčí policie Dagmar Jiroušková.