Pozor na otravu oxidem uhelnatým z krbu

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Začala topná sezona, lidé si doma zpříjemňují pobyt zapálením krbu a záchranáři varují před otravou oxidem uhelnatým.

Podzimní sychravé a studené počasí přímo vybízí k zapálení ohně v krbu, kdo jej doma nemá, ten si těžko představí tu sváteční atmosféru a příjemné teplo, linoucí se od praskajícího ohně. Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje však varuje, před rizikem intoxikace, tedy otravy oxidem uhelnatým. Bohužel je to bezbarvý neviditelný plyn bez zápachu a je přítomen prakticky u každého hoření. Má na svědomí více úmrtí než všechny ostatní intoxikace dohromady. Při nadechnutí se v organizmu váže na krevní barvivo hemoglobin, které za normálních okolností roznáší po těle kyslík. Protože se však CO s hemoglobinem váže 200x lépe, kyslíkové vazby jsou omezeny a dochází k vnitřnímu dušení.

Špatné je i to, že ani příznaky nejsou snadno rozpoznatelné a dají se lehce zaměnit s chřipkou. Bolest hlavy, nevolnost až zvracení, bolest na hrudi a bušení srdce, člověk je zesláblý a může mít i psychické potíže. Při delším působení CO na organismus, dochází k poruchám řeči nebo dvojitému vidění, pak k poruše vědomí a smrti. Pokud je první pomoc poskytnuta včas, je léčitelná bez následků pro postiženého pacienta.

· první pomocí je okamžité uhašení hoření
· rychlé odvětrání prostoru
· evakuace postiženého ze zamořené místnosti
· dbát na vlastní bezpečnost
· ihned po vynesení postiženého na čerstvý vzduch volat tísňovou linku 155
· kontrolovat základní životní funkce postiženého dle pokynů a do příjezdu záchranářů
· v případě potřeby zahájit neodkladnou resuscitaci

„Dne 12. listopadu večer přijalo operační středisko telefonát, ze kterého bylo velmi těžké vytušit, co se komu děje. Volající byl cizinec a zjevně v šoku. Záchranáři vyjeli na udanou adresu v Mladé Boleslavi s tím, že na místě jsou osoby s nespecifikovanými zdravotními problémy. Posádky vešly do vnitřních prostor, kde hledaly pacienty.“ informovala tisková mluvčí média.

„Naštěstí jsou naši záchranáři vybaveni COmetry – tyto malé škatulky okamžitě hlásí zvýšenou koncentraci nebezpečného plynu, jehož zdrojem byl tentokrát kotel. Záchranáři nalezli čtyři osoby, které jevily známky vážné intoxikace CO. V rámci intenzivní péče bylo některým pacientům nutno zajistit dýchací cesty a připojit je k umělé plicní ventilaci. Poté byli všichni přepraveni do zdravotnického zařízení,“ dodala tisková mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Naštěstí se podobné případy ve Středočeském kraji počítají v řádech jednotek. Záchranáři pro předcházení těchto vážných a každoročně opakujících se neštěstí, varují sdělením základních pravidel, protože nejlepší je prevence. Zabraňte vzniku nebezpečného plynu, důslednou péčí o čistotu a funkčnost komínu.