Řidiče ve Vsetíně čekají změny. Podívejte se, co se chystá

VSETÍN – Počátkem příštího roku vstoupí v platnost nový provozní řád městských parkovišť, který přinese řadu změn. Některé parkovací plochy budou zpoplatněny nebo zařazeny do časového režimu s nutností použít parkovací kotouč. Dojde i k úpravě provozní doby a sjednocení parkovného, přičemž nově bude možné platit přes SMS, mobilní aplikaci nebo webové rozhraní. Parkovací lístky budou navíc přenosné.

Přibudou placená i časová parkoviště

Od příštího roku se placená parkoviště rozšíří o stání na Žerotínově ulici v místech mezi budovou gymnázia a Panskou zahradou a také před hotelem Vsacan. Radnice také plánuje zvýšit počet časových parkovišť, na kterých je možné bezplatně zastavit na určitou dobu s použitím parkovacího kotouče. „V tomto režimu nyní fungují parkoviště u lidového domu a v části autobusového nádraží. Od nového roku takových ploch bude mnohem více,“ řekl starosta Jiří Růžička.

Konkrétně se jedná o část parkoviště za budovou Okresní správy sociálního zabezpečení u Bečvy, pět úseků ulice Smetanova, ulici Václavkova, ulici Svárov u bývalé knihovny, ulici Žerotínova a U Hřiště podél Smetanovy nákupní galerie a prostranství za Kotovem v Rokytnici. „Na všech těchto místech bude možné s použitím parkovacího kotouče bezplatně odstavit vozidlo na dobu maximálně dvou hodin. Výjimkou je plocha za Kotovem, kde bude doba bezplatného parkování prodloužena na čtyři hodiny, a také Smetanova ulice. Tam bude tato doba naopak zkrácena pouze na půl hodiny,“ doplnil starosta.

Sjednocené ceny i provozní doba

Sjednotí se i provozní doba placených a časových parkovišť, a to v pracovní dny od osmi ráno do šesti večer, v soboty pak od osmi ráno do poledne. Mimo tuto dobu na nich můžete parkovat bezplatně. Výjimkou je Smetanova ulice, na které bude mimo provozní dobu platit zákaz parkování. „Naši strážníci budou jeho dodržování pravidelně kontrolovat a striktně sankcionovat,“ upozornil ředitel městské policie Patrik Pecina.

Radní schválili také jednotné ceny parkovného na všech městských plochách s výjimkou nových podzemních garáží pod Smetanovou nákupní galerií. Za půl hodiny parkování zaplatí řidiči deset korun, za hodinu dvacet korun. Celodenní stání vyjde na sto korun a pořídit lze i celoroční kartu na všechna placená a časová parkoviště v hodnotě osm tisíc korun. „Parkovací lístky budou navíc platné na všechna parkoviště bez rozdílu. To znamená, že pokud řidič zakoupí lístek na určitý časový úsek, bude moci v daném čase využívat kterékoliv placeného městského parkoviště,“ vysvětlil starosta.

Nově zaplatíte i mobilem

Kromě tradiční platby prostřednictvím parkovacího automatu budou moct řidiči platit i několika novými způsoby. Prvním z nich je platba prostřednictvím textové zprávy, která však vyžaduje aktivaci služby premium sms v mobilním telefonu. „Řidič po odeslání zprávy na stanovené číslo, která obsahuje podobu registrační značky vozu a zvolenou dobu parkování, během pár vteřin obdrží SMS parkovací lístek. Ten poté může v případě potřeby kdykoliv stejným způsobem prodloužit,“ přiblížil starosta Jiří Růžička s tím, že řidiči je po využití této možnosti stržena z telefonního účtu cena parkovného a cena SMS dle jeho tarifu.

Další alternativou je užití některé z mobilních aplikací PARKSIMPLY či SEJF, které jsou zdarma ke stažení. Třetí možností je pak úhrada prostřednictvím příslušného webového portálu. Obě tyto alternativy vyžadují přístup k internetu. Postup při jejich využití je podobný jako v případě SMS platby. Řidič v aplikaci či na webovém portálu opět uvede registrační značku svého vozu a dobu parkování. Následuje volba platební metody, v tomto případě zpravidla platební kartou, a samotná úhrada parkovného.