Tyran, který ubližoval partnerce, skončil ve vazbě

PELHŘIMOVSKO – Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže, který týral svoji partnerku a ohrožoval i její dvě mladistvé dcery. I přesto, že kontakt se ženou a jejími dcerami čtyřicetiletému agresorovi už zakázal okresní soud, koncem října vnikl do jejich domu, kde ženu a jednu z dcer napadl elektrickým paralyzérem a ohrožoval je injekční stříkačkou. Policisté ho zadrželi a agresor skončil ve vazbě. Hrozí mu až pět let za mřížemi.

Čtyřicetiletý muž čelí obvinění z toho, že v době, kdy bydlel s partnerkou ve stejném domě na Pelhřimovsku, ji psychicky týral, nadával, ponižoval a dále jí zastrašoval násilím. S ženou takto jednal i v přítomnosti jejích dvou dcer, které také slovně napadal. „Při jednom z incidentů žena tento tlak neunesla a zavolala na linku tísňového volání. Policisté muže z domu vykázali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů týrání osoby žijící ve společném obydlí a ohrožování výchovy dítěte,“ vysvětluje policejní mluvčí Stanislava Miláčková.
Následně okresní soud rozhodl o nařízení předběžného opatření a uložil muži povinnost nevstupovat do domu a zdržet se kontaktu s ženou a jejími dcerami po dobu šesti měsíců.

Zákaz ale muž porušil na konci října, kdy jeho násilnické jednání vyvrcholilo napadením ženy a jedné z dívek. „Ve večerních hodinách vyčkal, až žena přijede ze zaměstnání domů a v momentě, kdy otevřela dveře, vtrhl dovnitř a na ženu zaútočil elektrickým paralyzérem a injekční stříkačkou. Ženu opakovaně zasáhl paralyzérem, přičemž se mu vysmekla. Následně muž stejným způsobem napadl i mladou dívku. Napadené ženě se naštěstí podařilo přivolat telefonem pomoc a muž z místa utekl,“ popsala velmi stresující událost Stanislava Miláčková.

Policisté oběma napadeným ženám ihned přivolali zdravotnickou záchrannou službu, která je převezla na ošetření do nemocnice. Po muži začali intenzivně pátrat a do jeho zadržení, které proběhlo v ranních hodinách, zajistili bezpečí napadené ženy a obou děvčat. Zadržený agresor skončil v policejní cele a nakonec ve vazbě. „Čtyřicetiletý muž byl obviněn z trestných činů týrání osoby žijící ve společném obydlí, ohrožování výchovy dítěte, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní a porušování domovní svobody spáchané se zbraní,“ uvedl Pavel Nováček, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Muž už stál několikrát před soudem. V pěti případech z devíti skončil ve vězení. Z posledního výkonu trestu se vrátil v březnu roku 2018.

Policisté varují!

Týraná žena v tomto případě našla odvahu se agresorovi vzepřít, z nebezpečného vztahu odejít a vyhledat včasnou pomoc. Zachránila tím nejen sebe, ale i to nejcennější co má, své děti. Agresor, který se domácího násilí dopouští, se nikdy nezmění a s každým dalším útokem se jen utvrzuje o svojí nadvládě nad obětí.

Domácí násilí je velmi závažný a citlivý problém a ve spoustě případů je prověřování a dokazování takových případů obtížné. Velmi důležitá je proto v tomto směru důvěra oběti k orgánům činným v trestním řízení a její spolupráce. Obětmi domácího násilí jsou ve většině případů ženy, ale obětí se stávají v některých případech také muži. Je to závažné jednání, které se dotýká všech věkových kategorií, a to včetně seniorů.

V případě, že se stanete obětí domácího násilí, nebo se jí stane někdo z vašeho okolí, nebojte se obrátit na policii. Policisté mají velmi účinné oprávnění, a to útočníka na deset dní vykázat ze společného obydlí a okamžitě mu tak zamezit kontaktu s ohroženou osobou, což je pro ni po napadení to nejpodstatnější. Tato doba je optimální na to, aby si oběť zvážila další postup, vyřešila nejdůležitější záležitosti nebo např. kontaktovala a požádala o radu odborníky. Obrátit se může například na intervenční centrum. Oběti domácího násilí zde mohou vystupovat anonymně a poskytovaná služba je bezplatná.