Vydávají se za zaměstnance Applu či Raiffeisenbank. A pak důvěřivce oberou

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Česká spořitelna varovala před podvodníky, kteří jejím jménem rozesílají falešné SMS zprávy. Snaží se jejich prostřednictvím vymámit z důvěřivců citlivé osobní údaje a také peníze. Ozvali se například klienti Raiffeissenbank z Hodonína, kteří klikli na nabízený odkaz ve zprávě a přišli tím o 15 tisíc korun.

Banka se od zasílaných SMS zpráv distancovala. „Vážený kliente, Vaše internetové bankovnictví bylo zablokováno. Pro odblokování pokračujte na adrese csas.cz,“ tvrdí počítačoví piráti v podvodné SMS zprávě. Součástí zprávy je také odkaz na údajné internetové bankovnictví České spořitelny. Stránky je možné navštívit pouze kliknutím na odkaz v SMS. Ten však ve skutečnosti nevede na web spořitelny, ale na podvodné stránky, které vytvořili počítačoví piráti. Pokud to důvěřivci udělají, útočníci získají jejich citlivé osobní údaje i přístup na bankovní účet. Vzhledem k tomu, že již znají jejich telefonní číslo, jsou jen krůček od toho, aby z nich získali potvrzovací SMS zprávu k uskutečnění nějaké platby, a tím tak vysáli peníze z jejich účtu. I proto banka klienty před podvodnými zprávami varovala: „Nereagujte na tyto SMS a nevyplňujte své údaje! Banka po vás nikdy nežádá vyplnění vašich údajů v SMS, e-mailu ani na sociálních sítích! Dostanete-li podezřelou zprávu, pošlete nám ji na phishing@csas.cz.“

Phishingové podvody nejsou ničím novým. Počítačoví piráti při nich hromadně rozesílají smyšlené zprávy na různé příjemce již několik. V poslední době se ale uživatelé mohou stále častěji setkat s podvody, které se šíří místo e-mailů prostřednictvím SMS zpráv. Problém je také to, že podvodné zprávy mohou přijít klidně i ze známých telefonních čísel, ze kterých chodí informace o různých legitimních službách či nabídkách. Útočníci si jednoduše zaplatí službu hromadného rozesílání zpráv u některého z operátorů. V uplynulých týdnech takto podvodníci rozesílali hromadné zprávy pod hlavičkou společností Alza, Apple, dm drogerie, Penny Market, Lidl či Raiffeisenbank. Nicméně není vyloučeno, že to v dohledné době budou zkoušet znovu pod úplně jiným jménem.