Další náročný víkend v Praze. Oslavy, demonstrace a dopravní omezení

PRAHA – V sobotu se na Letné koná Demonstrace pro demokracii, v neděli pak proběhnou hlavní oslavy 30. výročí Sametové revoluce. S akcemi jsou spojená i dopravní opatření.

„Hlavní město Praha spolupracuje se všemi složkami Integrovaného záchranného systému na zajištění bezpečného průběhu oslav sedmnáctého listopadu. V souvislosti s dopravními opatřeními je pro veřejnost zřízena také informační linka,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro bezpečnost Petr Hlubuček. Dopravní omezení se týkají zejména komunikací Wilsonova, Mezibranská a Legerova.

Bezpečnostní opatření bude probíhat v sobotu na Letenské pláni, kam je situována Demonstrace pro demokracii. Policie očekává velké množství lidí, proto je možné, že bude v tomto prostoru regulována doprava. V souvislosti se sobotním večerním videomappingem na budovu Akademie věd ČR, dojde od 18 hodin do 20 hodin k omezení dopravy v ulici Národní.

„Druhá část bezpečnostních opatření je směřována na neděli 17. listopadu. V průběhu celého dne na území hlavního města Prahy proběhnou více než dvě desítky nahlášených akcí, shromáždění, pochody, demonstrace, pietní akty a další. Na bezpečnost účastníků akcí, a další návštěvníků Prahy bude dohlížet na pět stovek policistů služby dopravní, pořádkové i kriminální policie. Také budou pomáhat policisté ze speciální pořádkové jednotky a antikonfliktního týmu,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Policie žádá občany, aby nezajížděli vozidly do centra Prahy, mimopražské pak vyzývá, aby k parkování využili záchytná parkoviště na okraji města. Na další přesun do centra města je vhodné využít posílenou hromadnou dopravu, zejména trasy metra, které nebudou na rozdíl od povrchové dopravy omezeny. Občané mohou také využít speciální bezplatnou informační linku 800 100 991.