Přijďte se podívat do Šantovky, jak ve Fakultní nemocnici Olomouc pečují o předčasně narozené děti

OLOMOUC – Neděle 17. listopadu je mimo jiné Světovým dnem předčasně narozených dětí. Odborníky z jednoho z nejvýznamnějších neonatologických center u nás můžete v sobotu 16. listopadu od 14 do 18 hodin potkat v obchodní galerii Šantovka, kde budou připraveni zodpovědět dotazy a předvedou vybavení oddělení.

Inkubátor i jeho transportní varianta, speciální polohovací pelíšky Neobed pro nejzranitelnější miminka, fototerapeutické pomůcky a další vybavení budou k vidění v prvním patře obchodního centra Šantovka, v blízkosti prodejny Eta. Zájemci si budou moci také vyzkoušet na panenkách resuscitaci novorozence a od laktačních sester se dozvědí podrobné informace o kojení. „Naše stanoviště nemůžete minout, všichni budeme oblečení v typickém růžovopurpurovém tričku,“ říká primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Lumír Kantor. Právě purpurová je symbolická barva Světového dne předčasně narozených dětí.

Na celém světě se každý rok narodí předčasně až 15 milionů dětí. Jen v České republice je takových „předčasňátek“ až devět tisíc ročně. Cílem Světového dne předčasně narozených dětí je připomenout tento civilizační trend, poukázat na možnosti moderní medicíny a především upozornit na to, jak důležitý je pro dítě těsný kontakt s matkou a rodinné vazby vůbec.

„Od 24. týdne těhotenství má dnes dítě velkou šanci na přežití a to díky intenzivní lékařské péči. 24. týden je považován za hranici přežití, kdy má dítě šanci na plnohodnotný život. Od 28. týdne jsou šance na přežití až 95 procent. Jen u nás za deset měsíců letošního roku přišlo na svět více než 250 předčasně narozených dětí,“ konstatuje MUDr. Lumír Kantor. Číslo se podle něj stále zvyšuje, současně však roste úroveň odborné lékařské péče. „Naše oddělení je vybaveno nejmodernější zdravotnickou technikou umožňující poskytovat péči na komplexní a špičkové úrovni, samozřejmostí je vzdělaný a zkušený personál a široká dostupnost další navazující péče,“ doplňuje MUDr. Kantor.