Rajský mlýn: Jeho poetický název klame, při návštěvě se vás možná zmocní tísnivý pocit

Proč jsou některá místa označována za strašidelná? Je to jen naše představivost, protože se tam kupříkladu odehrály hrozné věci? Je však negativní energie, která z těchto míst přímo sálá, příčinou nebo výsledkem děsivých činů? Můžeme se takto ptát i v případě místa s tak poetickým jménem jako je Rajský mlýn.

Hromadná vražda

Rajský mlýn byl postaven na říčce Ostružná mezi Čachrovem a Velharticemi. Roku 1925 se mlynář, majitel tohoto sídla, Martin Majdl, vypravil se svou ženou a sestrou do Čachrova na bohoslužbu. Ve mlýně zůstal čeledín a mlynářova matka, která se starala o devítiměsíční dítě mlynářovy sestry Terezie.

V ten čas se tu bohužel objevil několikrát trestaný násilník a zloděj Bedřich Krása. Ve mlýně se před několika dny ucházel o práci – ovšem marně. Nyní tedy vzal sekyru ze špalku před  mlýnem. Vešel dovnitř a zaútočil na babičku, poté na vnuka a čeledína, který spěchal do místnost, ve které se právě udála vražda, na pomoc.

Z mlýna si vrah odnesl asi čtyři tisíce korun. Mlynářova matka zemřela okamžitě, chlapec s batoletem pomalu umírali. Když se mlynář se ženami vrátili z kostela, snažili se je ještě zachránit, ale neúspěšně. Bedřich Krása, který si za ukradené peníze koupil kabát, prostitutku a pití, byl do měsíce od události v Praze zatčen.

Poznamenané stavení

Přestože byl původce zločinu potrestán, mlýn zůstal pod jakýmsi příkrovem něčeho neviditelného a zlého. Silně tísnivý pocit tu prý můžete pociťovat dodnes. Z budovy má být silně cítit negativní energie. Ostatně vražda nebyla jedinou tragédií, která se zde odehrála. A ani první.

Roku 1901 se tu oběsil Jan Majdl, otec Martina Majdla, prý proto, že se mu v řemesle nedařilo. Byl to snad počátek toho špatného, kterým je dodnes mlýn poznamenán?

Martin Majdl se roku 1953, když se mu též nedařilo, ve mlýně také oběsil. Marie Majdlová, jeho žena, která zůstala opuštěná a navíc byla údajně psychický nemocná, jednoho dne v roce 1975 zmizela. Byla nalezena mrtvá za několik dní, ležela v říčce Ostružné – možná to byla též sebevražda. A tím byla velmi smutná historie podivné budovy završena.