Středočeští hasiči přijali zahraniční kolegy z EU

BEROUN – Středočeští hasiči hostili své kolegy, specialisty z Francie, Německa a Portugalska.  Tématem jejich návštěvy byla vzájemná výměna zkušeností a nové postupy hašení.

Mezinárodní setkání hasičů v minulém týdnu, v rámci programu: Mechanismus Evropského společenství a výměna odborníků civilní ochrany, mělo velmi pestrý program. Hlavním bodem týdenního programu bylo, představení nových postupů berounských hasičů v souvislosti s klimatickými změnami. Jak poznamenal velitel stanice profesionálních hasičů v Berouně, Pavel Šimek „je potřeba doplnit, že akce měla i další rozměr a hodnotu, protože volba odborníků byla provázána dlouholetým přátelským programem měst Beroun, německým Goslarem, Brzegem v Polsku, Arcachonem ve Francii a městem Aveiro v Portugalsku, který má více než pětadvacetiletou tradici, tedy ještě z doby tehdejšího Hasičského záchranného sboru okresu Beroun.“

Program obsahoval témata, jako: Jak hasit rozsáhlé požáry s malým množstvím vody – praktické hašení vodním dělem, které efektivně na oheň vychrlí celou cisternu najednou. Jak hasit elektromobily – prezentace a praktické ukázky z řad všech účastnících se sborů. Přijetí starostky města Berouna Soňou Chalupovou, prohlídka zbrojnice v Komárově, vybavení stanic v Berouně, Hořovicích, Kladně, Mladé Boleslavi, Rakovníku, Roztokách, Řevnicích a ve Slaném.

Delegace se také účastnila slavnostního shromáždění k 30. výročí založení Požární stanice Hořovice a hosté se setkali s ředitelem HZS Středočeského kraje Miloslavem Svatošem. Následovala prohlídka Školícího a rekreačního střediska HZS SČK Roučmídův Mlýn, nebo výrobních provozů Škoda AUTO a.s. v Mladé Boleslavi, kde se mimo jiné zaměřují
na výrobu elektromobilů a hybridních pohonů. Mladoboleslavská automobilka představila také vlastní stanici zaměřenou na speciální techniku a zvláštnosti požární ochrany v areálu automobilky. Následně si hosté prohlédli Hasičský útvar ochrany se zaměřením na zvláštnosti ochrany památek a kulturního dědictví, na Pražském hradě.