Uničov: V městské Šatlavě zažijete na vlastní kůži útrpné právo

V muzeu vězeňství v Uničově nedaleko Olomouce vás čeká jedinečný zážitek. Sami na sobě si můžete vyzkoušet repliky mučících nástrojů jakými jsou například španělská bota, palečnice či drtič kloubů. A nezapomeňte pozdravit velitele Šatlavy!

V Příční ulici najdete domek s malým dvorkem ukrytým za vysokou zdí. Patří k historickým památným budovám Uničova z druhé poloviny 16. století, neboť zde sídlila městská šatlava. Dnes již svému původnímu účelu neslouží, ale zprostředkuje vám ojedinělý zážitek v podobě prohlídky dochovaných prostor městského vězení.
Uvidíte zde velmi zajímavé exponáty, jako například procesní příručky, ukázky trestního rejstříku, protokoly hnanců, originály mučicích nástrojů, četnické bodáky, okovy a mnoho dalších unikátních kousků. Nechybí ani popravčí kolo a figurína vězně, povětrné ženštiny i velitele Šatlavy. Na dvorku, kde se dříve pod dohledem strážných procházeli vězni, můžete nahlédnout do stále ještě obývané temné kobky.

Uničovská Šatlava. Foto Jan Gabriel pro novinykraje.cz

Součástí expozice jsou i interaktivní činnosti, například stánky s dotykovou obrazovkou, které vás seznámí s katovským řemeslem, nebo si můžete uplést z cárů prostěradla lano k útěku z vězení, napsat dopis pomocí brka a inkoustu nebo si vyzkoušet práci tehdejších vězňů – lepení papírových pytlíků. Pro zvídavé jsou zde připraveny vědomostní kvízy, pro hravé skládanky nebo samoobslužné pracovní listy.

Památkově chráněný dům dnešní Šatlavy stojí v Uničově už od druhé poloviny 16. století a městské vězení zde fungovalo až do roku 1945. Na generální opravu budova čekala dlouhou dobu. Po zdařilé rekonstrukci v roce 2010 přivítala své první návštěvníky. Unikátní jsou například citlivě restaurované malby a nápisy, které se zachovaly v celách vězňů. Uničovská Šatlava rozhodně stojí za návštěvu.

Místo

Olomoucký kraj, okres Olomouc, Uničov

Kontakt

Šatlava –Muzeum vězeňství
Příční 205, Uničov
tel.: +420 734 513 953
e-mail:
satlava@unicov.cz
www.muzeumunicov.cz

Otevírací doba

září – červen: pátek 14 – 17 hodin, soboty, neděle: 10 – 17 hodin
červenec – srpen: úterý – neděle 10 – 17 hodin

Vstupné

základní 40 Kč
snížené (studenti, senioři nad 60 let) 20 Kč
děti do 6 let a držitelé průkazu ZTP/P zdarma
rodinné vstupné (min. 1 dospělý a 1 dítě) 20% z celkové částky
rodinné pasy sleva 30 % z celkové částky

Kam se jít najíst a ubytovat?

Přehled restaurací, hospůdek, penzionů, hotelů a dalších ubytovacích zařízení najdete na internetových stránkách Městského informačního centra Uničov – Aktivity pro volný čas – Turistické informace.

Městské informační centrum
Masarykovo nám. 29, 783 91 Uničov 1
Tel: + 420 585 054 880
e-mail:
mic@unicov.cz
www.unicov.cz