VIDEO: Při kontrole nelegální migrace pomáhá policistům špičková technologie

OLOMOUCKÝ KRAJ –  Ve čtvrtek 14. listopadu proběhla na dálnici z Vyškova do Prostějova dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu nelegální migrace a na kontrolu nákladní dopravy.

„Policisté ze služby cizinecké policie se zaměřili na kontrolu nelegální migrace. Nově použili detektor sloužící pro odhalení skrytých osob ve vozidle. Systém indikuje pohyb pomocí extrémně citlivých seizmických senzorů a získaná data následně analyzuje pomocí pokročilých počítačových algoritmů. Senzory dokáží zaznamenat i tak malý signál, jako je tep lidského srdce. Policisté odhalí černé pasažéry ve vozidlech, přestože jsou kamiony zapečetěny nebo naloženy tak, že znemožňují běžnou vizuální kontrolu nákladního prostoru,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Při akci policisté rovněž kontrolovali dodržování hmotnostních limitů nákladních vozidel, kontrolovali osobní dopravu spojenou s přepravou osob (autobusy, autokary) a technické stavy motorových vozidel.

„Během šesti hodin zkontrolovali 30 vozidel. Zjistili 28 přestupků, z toho 24 z nich vyřídili na místě v příkazním řízení v celkové výši 9 300 korun. Třem řidičům udělili kauci ve výši 28 000 korun. Dva řidiči měli přetížená vozidla a jeden nedodržel podmínky doby jízdy. Čtyři přestupky oznámili správnímu orgánu. Policisté z odboru cizinecké policie neodhalili ve vozidlech žádnou osobu, která by v České republice pobývala nelegálně. Doklady měli kontrolovaní řidiči – cizinci v pořádku. Kynologové se psy na vyhledávání omamných a psychotropních látek u kontrolovaných vozidel žádné takové látky nenašli,“ shrnul Hejtman výsledky akce.