Vnitroblok v Budovcově chce vedení Písku změnit. Posuďte sami, jak

PÍSEK – Jak lépe zorganizovat, oživit, ozelenit a využívat vnitroblok v Budovcově ulici? Na tuto otázku odpovídá právě dokončená studie. Mohla by zde vzniknout místa na parkování i prostory vymezené k relaxaci.

Vnitroblok o velikosti 32 arů slouží v současnosti jako odstavná plocha pro zhruba tři desítky aut, která parkují „na divoko“. Je tu dětské hřiště a v letních měsících rovněž venkovní jídelna restaurace Natural. „Celkově místo působí velmi neuspořádaně s nevyužitelnou zadní částí. To bychom chtěli změnit,“ říká místostarostka Petra Trambová.

Do vnitrobloku se lze dostat průchodem z Budovcovy ulice nebo úzkým vjezdem z Budějovické ulice, v tomto místě však dochází často ke kolizním stavům. Studie počítá s tím, že vjezd do vnitrobloku bude opatřený závorou.

„V zadní části dvora je plánované parkoviště pro dvacet aut s garancí vjezdu, která by zde parkovala v předem stanoveném režimu,“ vysvětluje Petra Trambová. Úbytek míst pro auta by podle místostarostky řešil nedaleký parkovací dům, který město plánuje postavit v Komenského ulici naproti poště. Další parkovací plochy přibydou také po úpravách Husova náměstí.

„Ve střední části vnitrobloku, vymezené pro rekreační účely, vznikne jakési náměstíčko. Vedle dětského hřiště, které částečně změní dispozici a posune se o pár metrů dále, bude odpočinková plocha s dlouhou lavicí a vodním prvkem. Vnitroblok se výrazně ozelení. Poroste tu 25 stromů, dnes jich zde není ani polovina.“

Vstup z Budovcovy ulice bude rovněž upraven a kontejnery na recyklovatelný odpad se z průchodu přesunou vpravo za roh do vnitrobloku na méně exponované místo, kde je taktéž počítáno s instalací dobíjecí stanice pro elektrokola. Přímo ze dvora bude možné vejít dvěma zadními vchody do budovy městského úřadu.

Předpokládaná cena realizace by dle studie činila 10 milionů korun. Její termín zatím není stanoven.