Výstraha před silným větrem. Týká se dvou okresů na jihu Čech

JIHOČESKÝ KRAJ – Český hydrometeorologický ústav vydal dnes výstrahu před silným větrem. Platná je od dnešní půl jedenácté dopolední. Nejvíce by mělo foukat ve dvou okresech Jihočeského kraje. V jakých, se dočtete v následujících řádkách.

Výstraha podle meteorologů bude platit do zítřka, tedy soboty 16. listopadu 2019 do šesté hodiny ranní. „Vát by měl čerstvý, přechodně až silný jihovýchodní vítr s nárazy kolem 20 metrů za sekundu. Mohl by dosáhnout až 70 kilometrů za hodinu,“ upřesnili meteorologové. Nejvíce by silný vítr měl zasáhnout Táborsko a Jindřichohradecko.

Předpokládat se dá poškození stromů a lesních porostů, možné jsou také menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi a vítr může značně zkomplikovat také dopravu. „Doporučujeme si zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ apelují meteorologové.