Zájem o turistické autobusy v Českém ráji stoupl o téměř deset tisíc cestujících

LIBERECKÝ KRAJ – Letošní sezona turistických autobusů v Českém ráji přinesla řadu novinek pro cestující. Autobusy přepravují pěší i cyklisty. Vyhodnocení provozu po ukončení sezony přineslo pozitivní výsledky a ve vylepšeních a úpravách se bude pokračovat i v sezoně příští.

„Letošní pojetí autobusové dopravy v tomto turisticky oblíbeném regionu se oproti předchozím letům výrazně pozměnilo a ukázalo se, že jde o správné rozhodnutí. Zatímco v předchozí sezoně přepravily turistické autobusy v Českém ráji přes 14 tisíc cestujících, letos jich bylo téměř 24 tisíc,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Došlo k omezení některých turisty málo využívaných tras a naopak k posílení těch, o které je v sezoně zájem. Stejně tak se vylepšily možnosti přestupu mezi jednotlivými linkami. K úpravám vedlo zhodnocení poptávky v předchozích letech. Úspěšná byla například přímá linka z Liberce na hrad Kost.

Veřejnou dopravu v kraji koordinuje společnost KORID LK. Turistické autobusy jsou v provozu od června do září, o letních prázdninách jezdí spojů víc. Další možnosti spojení pak nabízí železniční linka z Turnova do Jičína, respektive Hradce Králové. Provoz linek společně zajišťují Liberecký a Královéhradecký kraj.

„Dobrá odezva od cestujících a organizací v cestovním ruchu nás těší a pro sezonu v roce 2020 připravujeme další novinky,“ dodal náměstek Sviták. „Například trasy vybraných osobních vlaků jedoucích přes Český ráj budou prodlouženy z Turnova do Malé Skály.“

Foto: Liberecký kraj a KORID LK