Zlíňáci mají druhý nejhezčí park v republice. Znáte ho?

ZLÍN – Kdysi to býval zchátralý ovocný sad zarostlý náletovými dřevinami, dnes je z Velískovy zahrady ve Zlíně-Malenovicích přírodně laděný parčík s odpočinkovým prostorem, který pro výuku využívají i děti z nedaleké školy. Malebný prostor teď získal i odborné uznání. V celostátní soutěži Park roku 2019 se mu podařilo vybojovat zasloužené stříbro. „Obsadit shodnou příčku s Čelakovského sady u Národního muzea v Praze je opravdu vysoké ohodnocení,“ uznala zahradní architekta Odboru městské zeleně Zuzana Hegmonová.

Cílem autorek projektu Zuzany Řezníčkové a Marcely Sedlářové bylo proměnit zanedbaný sad ve veřejně přístupný odpočinkový prostor s hracími prvky pro děti. A práce se skutečně vydařila. Na obvodových plochách jsou vysety květnaté louky, které díky menšímu počtu sečí nádherně kvetou obrovským množstvím lučních květin. Na dvou květinových záhonech u odpočívadel zahradníci na jaře vysévají směsi letniček, které postupně nakvétají.

Staré odumírající stromy zde byly ponechány také proto, aby si návštěvníci parku uvědomili aspekt stárnutí. „I starý částečně odumírající strom má v ekosystému důležité místo, protože poskytuje úkryt a potravu mnoha drobným živočichům. Avšak v jejich blízkosti jsou už nasazeny stromy nové, které za pár let odumřelé stromy nahradí,“ vysvětlila Zuzana Hegmonová.

Kousek divoké přírody uprostřed města si užívají i žáci nedaleké školy. „Děti mohou vidět na vlastní oči, z jakých květů má maková panenka sukni nebo jak dlouho trvá, než ze semínka vyroste třeba květ cínie. Také zde zjistí, že jablko neroste v igelitovém sáčku v supermarketu, ale na stromech, a že chutná úplně jinak, když si jej sami utrhnou,“ říká projektantka Zuzana Řezníčková.

Parčík o rozloze pouhého půl hektaru se o titul utkal s třinácti dalšími parky z celé republiky. „Troufáme si tvrdit, že tohoto úspěchu se nám podařilo dosáhnout i díky tomu, že spolupráce mezi autory, zhotovitelem a investorem byla již v rámci budování parku úzká a velmi přínosná. Je teď na nás, tedy na správci parčíku, což je Odbor městské zeleně, aby se nám podařilo dílo udržet v nadstandardní kvalitě a se stejnou ekologickou diverzitou,“ dodala Hegmonová.