Chodník za šest milionů je hotový. Ztratil tak svou nelichotivou přezdívku

PRAHA – Chodník mezi Hlavním nádražím a Vinohradskou ulicí byl dnes slavnostně otevřen. Podařilo se ho postavit v rekordním času. Široký je až tři metry. Už nehrozí balancování na hraně smrti.

Bývalý chodníček smrti, jak mu mnozí přezdívali, který měl v nejužším místě jen třicet centimetrů, a kolem chodců zde projížděla nebezpečně blízko vozidla, je minulostí. Dnes byl slavnostně otevřen zcela nový, rozšířený, dlážděný chodník, který Praze rozhodně ostudu neudělá. „Chodník jsme rozšířili tak, aby se po něm dalo pohybovat bezpečně, důstojně a bez strachu o život. Chodník využívají místní pro cestu na Vinohrady, ale také turisté. Neubrali jsme zároveň jediný jízdní pruh, jen se upravila jejich šířka,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Tímto místem prochází stále více lidí, kteří na původním chodníku vyloženě hazardovali se svým zdravím a mnohdy i životy. Nový chodník má v nejužším místě 175 centimetrů, v nejširším pak dosahuje šířky téměř tří metrů. Zachovat se podařilo i širší pravý pruh pro bezpečný průjezd větších vozidel a autobusů. Stavba nového chodníku vyšla na šest milionů korun, a navazuje na komplexní rekonstrukci Národního muzea a jeho okolí. Proto je i tento chodník vydlážděn stejným materiálem, tedy žulou z Mrákotína, kterou najdete například i na Pražském hradě.