Gastronomický svátek: Studenti vařili o postup do mezinárodního kola Trophée Mille

Vítězný tým Hana Klátová a Vojtěch Hlous z Labské SOŠ a SOU Pardubice za dohledu porotce Jana Horkého servírují moučník. Foto: Jaroslav Loskot pro Kraj Vysočina

JIHLAVA, VYSOČINA – Osm dvoučlenných týmů ze středních hotelových škol z celé republiky ukázalo, jak dobře umí vařit a vykouzlilo nejen oku lahodící hlavní chod a moučník, které se musely skládat z králičího hřbetu, brambor, farmářského tvarohu a medu z Vysočiny.

Přímo v pasáži Cityparku vznikla čtyři plnohodnotná kuchařská studia, a tak se kolemjdoucí mohli budoucím profesionálním kuchařům dívat pod ruce. První ročník českého kola soutěže Trophée Mille ovládli Hana Klátová a Vojtěch Hlous z Labské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice, kteří získali putovní Millovu trofej a v březnu 2020 představí ve francouzské Remeši. Za Vysočinu si skvěle vedli Barbora Šiplová a Ondřej Brtník ze SOŠ a SOU Třešť, kteří získali ocenění za týmovou spolupráci, a speciální cenu za moučník udělila porota Michaele Batelkové a Marinu Miličevičovi ze Střední školy obchodní a služeb SČMSD ze Žďáru nad Sázavou. Všichni ocenění převzali krásné a hlavně originální skleněné ceny z přibyslavské sklárny Valner Glass.

Ke gratulantům se přidal sám šéfkuchař a majitel dvou michelinských hvězd Philippe Mille. Nejenže se uvolil uskutečnit první národní kolo mimo domácí Francii na Vysočině, ale zároveň se této velké události mezinárodního formátu v Jihlavě účastnil. „Je opravdu obtížné, když pracujete v otevřeném prostoru, každý se na vás dívá a komentuje, co děláte. I přesto všechno, studenti pracovali velmi dobře a v porovnání s francouzskými mladými kuchaři se rozhodně nemají za co stydět,“ nechal se slyšet Philippe Mille.

Porota hodnotila celou řadu faktorů předložených pokrmů. Důležitá byla chuť, vyváženost, harmonie i vzhled a významnými složkami byla i práce v kuchyni a hygiena na pracovišti. „Vždycky při podobných událostech brečím, ale cítím se fantasticky a jsem nadšená a šťastná a jsem ráda, že jsme to až takhle vysoko dotáhli,“ svěřila okamžitě po vyhlášení vítěze Hana Klátová. „Je to úžasný pocit, že jsme se mohli zúčastnit a že pojedeme do Remeše,“ doplnil Hanu její kuchařský kolega Vojtěch Hlous.

Ocenění národního kola soutěže Trophée Mille

  • Vítězové a postupující do mezinárodního kola v Remeši: Hana Klátová a Vojtěch Hlous, Labská Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice
  • Zvláštní cena za nejlepší slaný pokrm: Hana Klátová a Vojtěch Hlous, Labská Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice
  • Zvláštní cena za nejlepší sladký pokrm: Michaela Batelková a Marin Miličevič, Střední škola obchodní a služeb SČMSD Žďár nad Sázavou
  • Zvláštní cena za týmovou spolupráci: Barbora Šiplová a Ondřej Brtník, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Třešť