Jaké je být v kůži závislých? Školákům to ukáže protidrogový vlak

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Žáci z Jižní Moravy se mohou dozvědět, jak může drogová závislost zničit život. V Pohořelicích a Brně mohou navštívit protidrogový vlak.

Vlak projektu Revolution Train, který pomocí interaktivní zkušenosti upozorňuje na nebezpečí spojené s drogami, zastavil v Pohořelicích na Brněnsku už podruhé. Nastoupí do něho žáci šesté až deváté třídy tamní základní školy. Ve středu dorazí vlak i na brněnské výstaviště na jeden den. „Hned jsme měli plno. Očekáváme zhruba pět set dětí. Cílem je, aby z vlaku vystoupily s pocitem, že mají život ve vlastních rukou a je na nich, koho si do něj pustí,“ popsal autor projektu Pavel Tůma. Se způsobem, jakým se děti o dopadech drog dozvědí, nesouhlasí však například členové Společnosti Podané ruce. „Zastrašování pomocí fotografií, filmů i otřesných svědectví bývalých uživatelů drog může mít na určitou skupinu dospívajících paradoxně zcela opačné účinky. Pro řadu mladých jsou rizika a různé senzace velmi atraktivní,“ sdělila za organizaci Jarmila Bajerová. Podle Tůmy ale negativní ohlasy přichází od organizací, které samy vydávají závislým stříkačky. „My chceme, aby k užívání vůbec nedošlo, protože číslo drogově závislých roste. Náš program je velmi účinný. Jsou do něj také zapojení proškolení policisté, kteří následně chodí do škol a doplňují problematiku,“ řekl Tůma.

Policejní mluvčí Kamila Haraštová potvrdila, že s problematikou drog se na jižní Moravě potýkají čím dál častěji. „Problém je zejména snižování věku uživatelů. Týká se to bohužel i žáků základních škol. S projektem protidrogového vlaku souhlasíme. Následně jej ve školách doplňujeme právním povědomím, aby žáci věděli, že to není správné a legální,“ uvedla. Vlak v kraji zastavil už dříve například v Mikulově, Znojmu nebo Břeclavi.

zdroj: revolutiontrain.cz