Máte již přezuto na zimní pneumatiky?

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ – Zima se nezadržitelně přiblížila, svatý Martin se s bílým koněm skoro trefil do toho správného dne. Policie varuje před nehodami na zamrzlých vozovkách. Máte již vyměněné pneumatiky? Podívejte se, co se může stát, když tak neučiníte.

Není žádnou velkou neznámou, že změna počasí umí motoristy dost nemile překvapit. V zimním období je třeba s náhlým zhoršením povětrnostních podmínek počítat a přizpůsobit tomu nejen styl jízdy, ale také myslet i na zimní přezutí. Dopravní policie upozorňuje řidiče na povinnost, kterou mají v období od 1. listopadu do 31. března. „Je nutné dbát na obutí zimních pneumatik, když se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,“ varuje policejní tisková mluvčí Eva Prachařová.

Pokud situaci podceníte, můžete dopadnout podobně jako řidič osobního vozu Škoda Octavia, který jel ve večerních hodinách po dálnici D11 ve směru jízdy na Hradec Králové. Svou jízdu nepřizpůsobil aktuálnímu počasí (dešti se sněhem), při předjíždění dostal smyk a narazil do svodidel. Na autě měl navíc stále své letní pneumatiky. Naštěstí se během nehody nikomu nic nestalo a muži byla uložena pokuta ve výši 2 tisíc korun. Škoda na jeho vozidle byla přitom vyčíslena na 75 tisíc korun.