Nahlédněte do adventního času v duchu slováckých tradic

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Odpočiňte si na chvíli od moderních nablýskaných Vánoc s houfem Santů v přeplněných obchodních centrech a na obrazovkách televizních monitorů. Skanzen Rochus i letos probudí zapomenuté adventní tradice Slovácka a zavede vás do doby, kdy příprava na Vánoce byla především časem rozjímání a zklidnění, který lidé trávili se svými blízkými a užívali si darů, které jim příroda během léta a podzimu poskytla. Nahlédněte do obydlí našich babiček a dědů, které vám uherskohradišťský skanzen otevře v sobotu a v neděli 30. listopadu a 1. prosince od deseti do čtyř.

Návštěvníci se vrátí zpět do minulosti a pocítí atmosféru života v zemědělských usedlostech v předvánočním období, kdy se naši předkové věnovali řadu rukodělných prací. Nebude chybět ukázka práce se dřevem, předení na kolovratu nebo draní peří.

Tajemné bíle oděné Lucky zkontrolují, jak mají hospodyňky uklizeno, a děti jistě potěší malování perníčků nebo setkání s Mikulášem a jeho veselou družinou. „Vánoční koledy si můžete zazpívat se ženskými sbory v doprovodu hudecké muziky. Těšit se můžete také na pečení vánočního cukroví, čaj nebo svařák, včelí produkty, sušené ovoce a ochutnávku šlapaného zelí vyrobeného přímo v našem skanzenu,“ zve programová pracovnice Petra Pavelčíková.

Na adventní program naváže pořad Radostná novina, který představí období od Štědrého dne do svátku Tří králů tak, jak je prožívali naši předci. Uvidíte jejich štědrovečerní tabuli, pečení cukroví a poslechnete si koledy. A již tradičně se 26. prosince sejdou příznivci CM Burčáci při Štěpánském koledování ve stodole.

Foto: Štěpánské koledování ve stodole. Zdroj: Archiv skanzenu.