Přijďte si do Šantovky nechat prověřit svůj dech

OLOMOUC – Návštěvníci obchodní Galerie Šantovka v Olomouci mohou propojit vyšetření plic s nákupem. Lékaři tam zájemcům prověří dech. Účelem akce je odhalit včas závažné onemocnění – chronickou obstrukční plicní nemoc.

Ve středu 20. listopadu je Světový den chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Když v tento den zajdete mezi 12. a 19. hodinou do Šantovky, lékaři vám tam bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře prověří dech. „V obchodní galerii vyšetřujeme lidem plíce už po páté. Na místě je vždy lékař a zdravotní sestry. Vyšetření plic využije přes den obvykle více než 200 lidí. Někteří mají výsledky v pořádku, ale zhruba u třetiny pravidelně odhalíme poruchu dýchání a pošleme je na podrobnější vyšetření do nemocnice,“ říká plicní lékař MUDr. Jaromír Zatloukal, Ph.D. z Fakultní nemocnice Olomouc. Zájemci o vyšetření plic přijdou bez předchozího objednání ke stánku lékařů v obchodní galerii. Zdravotní sestra jim poté pomocí přístroje změří dechové funkce (spirometrie). Výsledky vyhodnotí lékař. Jestliže spirometrie odhalí poruchu dýchání, doporučí pacientovi podrobné vyšetření u plicního lékaře. „Podle mých zkušeností nás lidé opravdu poslechnou a objednají se na podrobné vyšetření. Preventivní akce proto mají smysl,“ vysvětluje MUDr. Jaromír Zatloukal.

S CHOPN se v Česku léčí přibližně 300 tisíc pacientů, dalších 300 tisíc o své nemoci zatím neví. Lidé totiž chronický kašel, zadýchávání a vykašlávání hlenů často přisuzují buď svému vyššímu věku, nebo kouření. Přitom právě kuřáky ohrožuje nemoc nejvíc. „Máme zhruba 300 tisíc nemocných, kteří zatím nejsou léčeni. Snažíme se je proto najít i pomocí různých preventivních akcí. Vyšetření v obchodním centru zpravidla využije řada lidí, kteří si třeba jdou jen nakoupit a spirometrii si nechají změřit jen za zvědavosti. Díky tomu odhalíme každoročně další nemocné, kterým můžeme dopřát adekvátní léčbu,“ říká MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem. CHOPN trpí většinou lidé starší 50 let a kuřáci. Přibývá ale i nálezů u mladších lidí, a to zejména u těch, kteří se narodili předčasně a jejich plíce neměly šanci se plně vyvinout. Neměli by proto podceňovat jakékoli potíže s dýcháním a plíce si nechat vyšetřit. Kromě stánku v obchodní galerii otevřou své ordinace také někteří pneumologové z Olomouckého kraje