V pondělí do práce pod vlivem? Kontrolám na Sokolské se nevyhnul žádný z řidičů

ZLÍN – Na Sokolské ve Zlíně dnes mezi čtvrtou a osmou ráno čekaly na řidiče policejní hlídky. Dopravně bezpečnostní akce se zaměřila na pátrání po hledaných a odcizených věcech a osobách, ale také na řidiče, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo drog. O výsledcích akce dnes odpoledne informovala policie.

Kontrole neušel nikdo z projíždějících. „Policisté v průběhu čtyř hodin zastavili více než tisíc osobních a nákladních vozidel a odhalili celkem sedm podnapilých řidičů, u kterých displej přístroje ukázal hodnotu do jedné promile alkoholu, a jejich jednání je tedy kvalifikováno jako přestupek,“ sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Dodala, že hříšníky teď pravděpodobně čeká pokuta a zákaz řízení.

Nejvíce nadýchal třiapadesátiletý muž z Brna, kterému se na displeji objevilo 1,5 promile. Tím se dopustil trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a v případě odsouzení mu hrozí až rok za mřížemi.

Kontrole se nevyhnul ani třiatřicetiletý muž ze Zlína, který za volantem Mercedesu neměl co dělat. Až do ledna příštího roku má totiž zákaz řízení. „Za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla Kozumplíková.

Kromě policistů se akce zúčastnili i městští strážníci, celníci a zaměstnanci Centra služby pro silniční dopravu Zlínského kraje. Podle Kozumplíkové se podobně rozsáhlých kontrol dočkají řidiči i v budoucnu. „Vzhledem k tomu, že počet dopravních nehod na Zlínsku, u nichž hraje hlavní roli nezodpovědnost řidičů v podobě alkoholu za volantem, stále neklesá, budou policisté v podobných akcích nadále pokračovat,“ dodala.

Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR