Video: Inovace v buskingu? Nežádoucí

PRAHA – Nové metody začali v Praze používat cizinci v rámci provozování zakázaných činností. Přestože jim to obvykle neprojde, zkoušejí to znovu a znovu.

Pouliční uměleckou činnost již nevykonávají pouze jednotlivci, ale stala se záležitostí organizovaných skupin. „Vynalézavý Tunisan si najal muže bez domova za stokorunu a navlékl jej do kostýmu obří pandy. K veřejnému vystupování mu vybral turisticky atraktivní Karlovu ulici. Zapomněl ho však upozornit, že tato činnost je v Praze vyhláškou zakázána,“ uvedla dnes mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Cizinec pak sám lákal turisty na atrakci – focení s pandou.

Osobně vybíral poplatek za fotografování. Na toto protiprávní jednání upozornil strážníky pozorný obyvatel Prahy, který kontaktoval tísňovou linku. „Strážníci vyřešili přestupek muže v kostýmu na místě pokutou ve výši dvě stě korun. Organizátora a výběrčího v jedné osobě, pak budou oznamovat správnímu orgánu. Ten bude posuzovat, zda je za přestupek rovněž odpovědný,“ doplnila mluvčí. Od počátku platnosti vyhlášky o buskingu, tedy od 15. října, řešili strážníci již patnáct případů. Ve dvou případech udělili pokutu na místě, ostatní případy byly řešeny domluvou nebo předáním správnímu orgánu.