Všechny děti mají právo na vzdělání a zábavu

BEROUN – Město Beroun nabízí aktuálně možnost podání žádosti, pro zájemce o stipendia pro děti z nízkopříjmových rodin. Jsou zde i další organizace, které pomáhají finančně slabým rodinám v regionu.

Momentálně lze podávat žádosti na období leden až prosinec 2020, ty je nutno podat na odbor sociálních věcí a zdravotnictví do 30. listopadu 2019. Stipendium uhradí rodiči devadesát procent nákladů na volnočasové aktivity pro děti na kalendářní rok, lze žádat i na kratší období za poměrnou část. Jsou stanoveny podmínky pro získání této pomoci.
1) Žadatel musí mít ve výchově dítě, které je žákem 3. – 9. třídy základní školy nebo odpovídajícího ročníku gymnázia a má trvalé bydliště na území města Beroun.
2) Byla mu přiznána dávka státní sociální podpory – přídavek na dítě a tuto dávku pobírá v kalendářním roce, ve kterém žádá o stipendium, popřípadě mu v uplynulém půl roce byla přiznána jiná dávka státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi, jsou tedy nízkopříjmovou rodinou.
3) Souhlasí se svou finanční spoluúčastí na podpořené zájmové volnočasové aktivitě svého dítěte ve výši 10% úhrady poplatku na dítě organizaci

Člověk v tísni je další organizace, na kterou se mohou obrátit rodiče o pomoc. Mimo klasického doučování školou povinných dětí, zde mají program pro studující. Tento program s názvem Retrostipendium je nástroj, který zabraňuje předčasnému odchodu jejich dětí ze studia. Má za cíl pomoci dětem úspěšně dokončit střední školu. Studenti za své úspěchy ve škole získají zpětná motivační stipendia. Jednak vede mladé k učení a také tato pomoc méně zatěžuje rodinný rozpočet s výdaje na školu. Program má také pravidla:
1) Do stipendijního programu se mohou hlásit studenti 1. ročníků SŠ nebo SOU, ale i žáci v posledním ročníku ZŠ.
2) Dobrá docházka do školy, slušný prospěch a bezproblémové chování. Základní podmínkou také je, aby nejvyšší dokončené vzdělání alespoň jednoho z rodičů dítěte nebylo vyšší než základní.
3) Samotné stipendium může rodina použít pouze na náklady spojené s docházkou dítěte do školy. Například doprava do školy, školní pomůcky, stravné, případně další výdaje.

V Berouně také najdete nízkoprahové zařízení Pro zdraví 21 z.ú. pro děti od 6 do 26 let. Je určeno pro děti a mládež, které nemají ve volném čase, co dělat. Mohou zde strávit třeba celé odpoledne, zahrát si kulečník, fotbálek, deskové hry, mají zde počítače s internetem. V případě, že řeší nějaký problém, nebo si potřebují popovídat, pokud potřebují pomoc s přípravou do školy nebo třeba jen když chtějí poznat nové kamarády. Jaké cíle má tato organizace:
1) Pro děti a mládež poskytuje ambulantní a terénní služby v době, kdy nemají kde trávit svůj volný čas, jsou neorganizované nebo ohrožené sociálně patologickými jevy.
2) Základním prostředkem pro navázání kontaktu s cílovou skupinou je nabídka volnočasových aktivit
3) V případě zájmu podpora sociálního pracovníka, pokud dítě nebo mladistvý řeší nepříznivou sociální situaci.